Galvenā problēma narkotiku jomā ES ir legālās sintētiskās vielas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd Eiropas Savienībā (ES) narkomānijas un narkotiku apkarošanas jomā galvenā problēma ir tā saucamās legālās narkotikas, jeb sintētiskās narkotiku imitācijas.Šādu vielu īpatsvars ES arvien palielinās. Lisabonā atrodas monitoringa centrs, kas katru reizi tiek informēts, kad kādā ES valstī tiek konstatēta jauna psihotropa viela.

Viņš norādīja, ka legālo narkotiku problēma ir ļoti izplatīta un aktuāla ES līmenī. «Jau vairākus gadus redzam tā saucamo legālo narkotiku, jeb sintētisko substanču eksplozīvu izplatību Eiropā,» pauda Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra eksperts Danilo Balota (Danilo Ballotta).

Balota skaidroja, ka runa ir par ķīmiskām, sintētiskām substancēm, kas imitē citu narkotiku izraisošus psihoaktīvos efektus, un problēma ir faktā, ka daudzas no šīm tirgū esošajām vielām nav aizliegtas ar likumu, jo nepārtraukti tiek radītas jaunas.

«Tieši šo substanču legalitātes faktors padara tās par pievilcīgu produktu tirgum un rada pieprasījumu pēc tām. Cilvēki ir atraduši šo tirgus nišu, un viņiem acīmredzami patīk šī biznesa ideja,» pauda eksperts.

Viņš norādīja, ka sākumā parādījās sintētiskie kanabinoīdi, ko Latvijā pazīst ar nosaukumu «spaiss», kas ir marihuānas imitācija, bet tagad tirgū ir parādījušās arī kokaīna un ekstazī narkotiku efektus imitējošas sintētiskas substances.

«Kopš 2004.gada ik gadu ziņojumu skaits par jaunām sintētiskām vielām palielinās. Ja 2004.gadā bija ziņojumi par 15 jaunām vielām, tad 2014.gadā ziņojumu skaits ir palielinājies jau līdz 101. Šobrīd faktiski katru gadu parādās ziņojumi par vairāk kā 100 jaunām sintētisko narkotiku substancēm,» norādīja Balota.

Viņš arī uzsvēra legālo narkotiku bīstamību veselībai, jo, piemēram, kad kāds jaunietis tiek nogādāts slimnīcā pēc šo vielu lietošanas, ārsti nezin no kādas tieši vielas radušās veselības problēmas.

«To visticamāk nezina arī pats jaunietis, kā arī cilvēks, kurš viņam pārdeva šīs vielas,» komentēja eksperts, piebilstot, ka parasti izcelsmes valstis šīm narkotiskajām vielām ir Indija un Ķīna, bet Eiropā tās tiek ievestas caur jebkuru tranzīta centru, piemēram, Roterdamu vai Neapoli.

«Varu tikai apbrīnot jauniešu drosmi, kuri uzņemās risku pamēģināt šīs narkotikas,» akcentēja Balota.

Jau ziņots, ka Rīgā ceturtdien Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros norisinās ES dalībvalstu narkotiku jautājumu koordinatoru sanāksme.

Sanāksmē aktualizēts jautājums, kā cīnīties ar marihuānas izplatību Eiropā, jo tā ir visbiežāk lietotā narkotiskā viela ES, un tās izplatība rada izaicinājumu dalībvalstīm atrast piemērotāko risinājumu cīņā ar marihuānas lietošanas izraisītajām negatīvajām sekām.

Sanāksmē piedalās pārstāvji no ES dalībvalstu vadošajām institūcijām narkotiku izplatības ierobežošanas jomā, tostarp no Eiropas Komisijas, Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra un Eiropola.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu