Seksuālās vardarbības riskam visbiežāk pakļauti bērni bērnu namos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Seksuālās vardarbības riskam visbiežāk ir pakļauti bērni, kuri atrodas dažādās institūcijās un bērnu namos, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja «Centra Dardedze» Konsultāciju daļas vadītāja Laila Balode.

«Riska grupām pakļauti bērni, kuri atrodas institūcijās. Bērns, kurš ir bērnu namā, bērns kurš atrodas īslaicīgā institūcijā. Tiklīdz kā bērns ir prom no ģimenes redzīgajām acīm, viņš ir pakļauts tam, ka kāds cits vēlēsies ar viņu savas vajadzības apmierināt,» atzina Balode.

Centra Konsultāciju daļas vadītāja paskaidroja, ka, ja cilvēkam ir vēlme bērnu izmeklēt seksuāli, viņš

apzināti, vai neapzināti, meklēs to darba vidi, kur var saskarties ar bērniem.

Vienlaikus Latvijā atbildīgās iestādes ir darījušas pietiekami daudz, lai izvairītos no šādiem gadījumiem. «Ikvienam pieaugušajam, kas uzsāk darbu institūcijā kurā ir darīšana ar bērniem, ir jāizprasa attiecīga izziņa no soda reģistra, kurā mēs redzam vai viņš [iepriekš] ir nonācis konfliktā ar likumu, kas saistīts ar šiem jautājumiem,» sacīja Balode.

Vienlaikus viņa arī atzina, ka

pieaugušo vidū izpratne par seksuālo vardarbību pret bērniem joprojām ir nepietiekama.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Rīgā ceturtdien tiks rīkota ikgadējā starptautiskā konference «Seksuālā vardarbība pret bērnu attiecas arī uz Tevi», kurā dažādu jomu speciālisti no Latvijas un ārvalstīm stāstīs par praktiskām metodēm bērnu seksuālas izmantošanas novēršanā, noziegumu atklāšanā un palīdzības sniegšanā cietušajiem bērniem.

Konferencē pedagogi, sociālie darbinieki, policisti, psihologi un citi speciālisti, kuri ikdienā strādā ar bērniem, tiks informēti par efektīvākajiem preventīvajiem pasākumiem bērnu seksuālas izmantošanas novēršanā, par palīdzības sniegšanu, kā arī bērnu tiesību aizsardzību un interešu ievērošanu. Atsevišķs temats veltīts arī seksuālajai vardarbībai pret bērnu internetā.

Lietuvas un Polijas bērnu aizsardzības organizāciju pārstāvji dalīsies pieredzē par sistēmisku pieeju bērnu seksuālas izmantošanas novēršanā. Savukārt Latvijas Valsts policijas un Probācijas dienesta pārstāvji informēs par ierosināto krimināllietu skaitu, izaicinājumiem dzimumnoziegumu atklāšanā un vainīgo sodīšanā.

Konferences noslēgumā notiks grāmatas «Signāls – kā rīkoties, ja esi saskāries ar seksuālu vardarbību» atvēršana.

Savukārt plkst.11.00 «Swedbank» konferenču telpās (Balasta dambis 1a) tiks rīkots preses brīfings, kurā «Centrs Dardedze» valdes locekles Agnese Sladzevska un Laila Balode informēs par aktuālajām problēmām seksuālās vardarbības novēršanā un preventīviem pasākumiem, kas ietver pieaugušos, bērnus un speciālistus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu