Policijas inspektori nakts laikā izturējušies nepieļaujami pret vientuļu un apmaldījušos sievieti?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Fragments no dokumenta

Olaines pašvaldības policijas inspektori marta beigās nenogādāja mājās kādu 75 gadus vecu sievieti, kura bija apmaldījusies, - tā norāda viņas radinieki, norādot, ka vecs, saguris un izmisis cilvēks nakts laikā tika izsēdināts šosejas malā un tieši tāpēc pensionāre gāja bojā ceļu satiksmes negadījumā. Pašvaldības izveidotā komisija ierosināja uzteikt darba līgumu abiem policijas inspektoriem. Šo gadījumu analizē arī Valsts policijā.

Radinieki vēršas policijā

Radinieki vērsās Valsts policijas iekšējās kontroles birojā ar lūgumu izmeklēt Olaines pašvaldības policijas rīcību, kas, iespējams, ir novedusi pie 75 gadus vecās radinieces bojāejas 30. martā.

Saskaņā ar radinieku rīcībā esošajām ziņām pensionāre, kura viena dzīvoja Olaines pagastā, izgāja no savas dzīvesvietas 29. marta vakarā. Netālu no dzīvesvietas krēslā viņa bija apmaldījusies. Ņemot vērā tantes vecumu, veselības un redzes problēmas, viņa pati nespēja atrast ceļu uz mājām.

«Ap plkst. 21.30 viņai izdevās apstādināt garāmbraucošo auto, kuras šoferim viņa lūdza palīdzību. Tā kā pensionāre nevarēja norādīt savu dzīvesvietu, šoferis un viņa līdzbraucēja pieņēma lēmumu viņu nogādāt Olaines pašvaldības policijas iecirknī, lai noskaidrotu dzīvesvietas adresi. Pēc iesnieguma procedūru veikšanas un dzīvesvietas noskaidrošanas auto šoferis un lieciniece piedāvājās aizvest tanti līdz mājas adresei, taču policija atteica, sakot, ka, līdz mājām viņu nogādās paši.

Pēc liecinieku teiktā, policijas darbinieki pret cietušo izturējās ļoti rupji un negatīvi.

Policisti solījuši aizvest tanti līdz dzīvesvietai

Auto šoferis pēdējo reizi pensionāri redzēja pie Olaines pašvaldības policijas iecirkņa ap plkst. 23.50, iesēdinātu pašvaldības policijas automašīnā, un viņam bija apsolīts aizvest tanti līdz dzīvesvietai. Radinieki vai paziņas no policijas puses sazvanīti netika. Plkst. 00.36 tante gāja bojā ceļu satiksmes negadījumā Rīgas-Jelgavas šosejas 26. km (vairāk nekā 20 km no savas dzīvesvietas, uz automaģistrāles ar intensīvu kustību), uzbraucot automašīnai Audi, kuru vadīja 1970 g. dzimis autovadītājs,» raksta radinieki.

Iepriekš minētais radiniekiem liek secināt, ka

Olaines pašvaldības policija nenogādāja sievieti mājās, bet gan neilgi pirms minētā negadījuma izsēdināja viņu uz šosejas vairāk nekā 20 km no dzīvesvietas,

kas, ņemot vērā viņas vecumu, veselības stāvokli, diennakts laiku un saprotamas morāles normas, nebija pieļaujams.

Radinieki lūdza policijai nekavējoties sākt izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus, izvērtētu policijas darbinieku rīcību, un saukt vainīgos pie atbildības.

Izdots rīkojums par policijas darbinieku atstādināšanu

Savukārt Olaines pašvaldības policijas priekšnieks vēstulē sievietes radiniecei raksta, ka Olaines novada pašvaldībā tika izveidota komisija dienesta pārbaudes veikšanai, kā arī izdots rīkojums par attiecīgo policijas darbinieku atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas.

Dienesta pārbaude tika pabeigta un komisija ierosināja uzteikt darba līgumu diviem policijas inspektoriem.

Dienesta pārbaudes materiāli nosūtīti Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldei izvērtēšanai, vai policijas inspektoru rīcībā nav saskatāmi kriminālpārkāpumi.

Foto: Fragments no dokumenta

Radinieku iesniegumus nosūta satiksmes noziegumu izmeklētājiem

Savukārt Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Iekšējās izmeklēšanas biroja Disciplinārās uzraudzības nodaļā veikta pārbaude saistībā ar radinieku iesniegumiem par policijas darbinieku rīcību, nenogādājot pensionāri dzīvesvietā.

Tā kā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Satiksmes noziegumu izmeklēšanas biroja lietvedībā atrodas kriminālprocess par sievietes bojāeju, Iekšējās izmeklēšanas biroja vadītāja radinieku iesniegumus nosūtījusi Satiksmes noziegumu izmeklēšanas biroja priekšniecei.

Aicina parūpēties par citiem veciem ļaudīm

Bojāgājušās pensionāres tuvinieki un draugi ir pateicīgi tiem, kas nepalika vienaldzīgi un centās palīdzēt.

«Lai šādi gadījumi neatkārtotos, mēs iesakām tiem, kuriem rados ir ar vecāka gadu gājuma cilvēki,

pārdomāt, kā varētu pasargāt savus tuviniekus no apmaldīšanās

(aproces ar kontakttālruni vai tml.), un nepalikt vienaldzīgiem, redzot, ka kādam ir nepieciešama palīdzība,» raksta radinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu