No cietuma izlaiž narkodīleri, kurš iežēlinājis tiesnesi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa 3.jūnijā piespriedusi nosacītu sodu rūdītam narkotiku tirgotājam, kas ar šo biznesu nodarbojies vismaz 12 gadus - bijis apcietināts Ekvadorā, Vācijā, Francijā; pirms pusgada pieķerts tirgojam lielu daudzumu amfetamīna Latvijā. Par šādu nodarījumu paredzēts cietumsods līdz 15 gadiem. Taču tiesai šķita adekvāti piespriest noziedzniekam nosacītu cietumsodu.

Vladimirs Mitrevičs, viņš arī Podsolnuhs, ir viens no slavenākajiem Latvijas kriminālnoziedzniekiem. Pēdējās publiski pieejamās ziņas vēstīja, ka 2010.gadā viņš izdots tiesāšanai Vācijā, kur bija organizējis noziedzīgu grupējumu. Tam policija atsavinājusi narkotikas gandrīz miljarda eiro vērtībā. Latvijā vien policija toreiz apcietināja 24 cilvēkus, atrada 11 kilogramus kokaīna, pusotru kilogramu heroīna un 100 000 ekstazī tablešu. Gadu iepriekš Ekvadoras policija aizturēja Mitreviča organizētu kuģi ar 21 tonnu melases un kokaīna maisījuma.

Latvijā Mitrevičs 1982.gadā ir tiesāts par zādzību, 1997.gadā par izvarošanu un automašīnas zādzību, 1999.gadā par tīšu miesas bojājumu nodarīšanu, 2000.gadā par kāda uzņēmēja dēla nolaupīšanu un visbeidzot 2004.gadā par narkotiku glabāšanu.

Pēdējā zināmā epizode Podsolnuham bija Pļavnieku kapos. Tur viņš veica darījumu ar vairāk nekā diviem kilogramiem amfetamīna. Par to policija viņu aizturēja. Tas notika pērnā gada oktobrī. Policija cītīgi vāca pierādījumus. Centās izsekot darījumiem. Pēc pēdējās narkotiku partijas apcietināja Podsolnuhu un viņa līdzdalībniekus. Lietu ātri nodeva prokuratūrai, prokurors tiesā prasīja Podsolnuham 7 gadu reālas brīvības atņemšanas.

Podsolnuhs policijā atteicās liecināt. Bet tiesā pilnībā savu vainu atzina. Daudz ieguldīja, lai pierādītu savu slikto veselības stāvokli. No Austrumu slimnīcas un kādas ārsta prakses saņēma virkni izziņu, ka viņam ir

četras smagas diagnozes un viena neārstējama slimība.

Savā lietā iesaistīja tiesībsargu Juri Jansonu. Jansons Podsolnuham izsniedzis atzinumu, ka

cilvēkam ar tādu veselības stāvokli Latvijas cietumi nespēj sagādāt cilvēka tiesībām atbilstošus apstākļus.

Lietā tika iesaistīta arī Centrālcietuma administrācija.

Cietuma direktora vietnieks bija nosūtījis tiesai apliecinājumu, ka cietums vēl nav piemērots invalīdu izmitināšanai. Tiesas sēdes notika ar video translācijas palīdzību. Podsolnuhs tajās piedalījās ratiņkrēslā no Olaines cietuma slimnīcas.

«Nekā personīga» Podsolnuhu sastapa pie mājas

pāris nedēļas pēc tiesas sprieduma. Ratiņkrēsls viņam vairs nebija nepieciešams.

Tiesnese savu lēmumu piespriest Podsolnuham nosacītu sodu pamato ar to, ka šādu sodu prokurors prasījis viņa pāriniekam. Lai arī pārinieks lietā bijis tikai izpalīgs, bet visu organizējis Podsolnuhs, pirkuši un pārdevuši narkotikas esot abi, tātad abi esot jāsoda vienādi. Turklāt, lai gan Podsolnuhs tiesas zālēs ir bijis tik bieži, cik dažs labs savā dzīves laikā pie zobārsta, kopš pēdējās sodāmības esot pagājis pietiekoši ilgs laiks, lai viņš tiktu uzskatīts par nesodītu.

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesā lietu skatīja tiesnese Anita Dzērve. Viņa, aizbildinoties ar to, ka spriedumam vēl ir pārsūdzības laiks, no intervijas atteicās.

Tiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Sandra Strence skaidro, ka apsūdzētā agrākās sodāmības ir dzēstas. Līdz ar to viņu nevar uzskatīt par iepriekš sodītu.

Savukārt prokurora ieskatā ar šo spriedumu sabiedrībai tiek parādīts, ka narkotiku tirgošana var palikt nesodīta, ja vien apsūdzētais uz tiesu atnesis pietiekami daudz slimnīcas izziņu. Prokurors jau sagatavojis apelācijas protestu, lai Mitrēviču tomēr nogādātu aiz restēm. Par tāda apjoma darījumiem, kādus Podsolnuhs veica kapos, ir paredzēts reāls cietumsods no pieciem līdz 15 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu