Rozentāle konsultē valsti par vakcinācijām un sadarbojas ar tās ražotājiem (65)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle, kas vada arī Veselības ministrijai pakļauto Imunizācijas valsts padomi, vairāku gadu garumā sadarbojusies un saņēmusi naudu no firmas GlaxoSmithKline, liecina Valsts amatpersonu deklarācijas.

GlaxoSmithKline ir viena no trijām farmācijas firmām, kas ražo Latvijā izplatītās pretgripas vakcīnas un kas tās piegādāja arī valsts apmaksātajai vakcinācijas kampaņai. Vakcinēšanai 2005. gadā GlaxoSmithKline piegādāja vakcīnas par 72 200 latiem (19 000 vakcīnas devu). Savukārt B. Rozentāles vadītā Imunizācijas valsts padome, kuras speciālisti konsultē VM vakcinācijas jautājumos, jau ieteikusi ministrijai šādu praksi atkārtot un plāno nākamo kampaņu, atkal radot iespēju farmācijas kompānijām pretendēt uz valsts pasūtījumu. Neatkarīgā jau rakstīja, ka statistikas, cik lielā mērā potes vakcinētos pasargāja no saslimšanas, nav.

GlaxoSmithKline potenciāli varētu būt viena no kompānijām, kas piegādā valsts apmaksātās vakcīnas. VID pieejamās amatpersonu deklarācijas liecina, ka B. Rozentāle, lasot lekcijas un sniedzot konsultācijas, ar GlaxoSmithKline sadarbojusies vismaz piecus gadus, ik gadu saņemot par to naudu. Pērn kā autoratlīdzību no šīs firmas viņa saņēmusi 800 latu, aizpērn par konsultācijām – 889 latus; četros iepriekšējos gados – mazākas summas.

Likums Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā definē, ka situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses, ir interešu konflikts.

Veselības ministrija interešu konfliktu tajā, ka Valsts imunizācijas padomes vadītājai ir bijušas darījuma attiecības ar GlaxoSmithKline, nesaskata. VM valsts sekretārs Uldis Līkops atzina, ka "profesore principā ir ļoti aktīvs cilvēks". "No mana kā ierēdņa viedokļa, ir labi, ka viņa vienmēr bijusi aktīvā pozīcijā – gan askofena jautājumā, jo bija aizdomas, ka tas varētu būt saistīts ar infekciju slimībām, gan gripas jautājumā," sacīja U. Līkops. "Vai bijis interešu konflikts – domāju, ka ne, citādi nebūtu virzījuši uz Ministru kabinetu šo likumprojektu," teica U. Līkops. Viņš arī piebilda, ka pārrunājis šo jautājumu ar B. Rozentāli un šobrīd neesot iemesla domāt, ka tās varētu būt kādas pretrunas.

B. Rozentāle skaidroja, ka padomē notiek ekspertu konsultatīvais darbs. "Padome nelemj par konkrētām lietām. Padomos var klausīties, var neklausīties. "Es noteikti esmu vakcinācijas piekritēja," uzsvēra B. Rozentāle, skaidrojot, ka par vakcināciju iestājas pārliecības pēc, nevis kādas firmas labā.

***

No Baibas Rozentāles amatpersonas deklarācijām

2005. gads – GlaxoSmithKline Latvia SIA autoratlīdzība 800,00 latu

2004. gads – GlaxoSmithKline Latvia SIA konsultāciju apmaksa 888,90 latu

2003. gads – ārvalstu organizācijas Glaxomithkne export Limited pārstāvniecība autoratlīdzība 200,00 latu

2002. gads – ārvalstu organizācijas Glaxosmithkne export Limited pārstāvniecība alga par lekcijām 146,43 lati

2001. gads – ārvalstu organizācijas Glaxosmithkne export Limited pārstāvniecība alga par lekcijām 347,31 lats

2000. gads – Smith Kline Beecham Marketing and Tehnikal Services Ltd. pārstāvniecība Latvijā honorārs par lekcijām 190,39 lati

Avots: Valsts ieņēmumu dienests

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu