Aizdomas par Gulbja spīdzināšanu pratināšanas laikā (280)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāv aizdomas, ka pratināšanas laikā Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta darbiniekam Edgaram Gulbim injicētas narkotikas, kā arī viņš ir sists ar steku caur spilvenu, kas rada iekšējo orgānu bojājumus, bet neatstāj uz ķermeņa redzamas sitienu pēdas. Valsts policija (VP) noliedz informāciju, ka Gulbis no policijas automašīnas būtu izgrūsts.

Par Gulbja iespējamo spīdzināšanu pastāstīja viņa draudzene Iveta Šteina, kura par to arī uzrakstījusi iesniegumu iekšlietu ministram Ivaram Godmanim (LPP/LC).

Partija "Jaunais laiks" (JL) uzskata, ka ir jāveic ekspertīze, lai noskaidrotu, vai aizdomas par Gulbja spīdzināšanu atbilst patiesībai, žurnālistiem paziņoja JL deputāts Einārs Repše. Viņš uzsvēra, ka tiesiskā valstī, par kādu sevi uzskata Latvija, tādas spīdzināšanas metodes nav pieņemamas.

"Ja ekspertīze šīs aizdomas apstiprinās, JL uzskata, ka Godmanim ir pašam jādemisionē, vai arī viņa atkāpšanās tiks pieprasīta Saeimā," teica Repše.

Šteina teica, ka viņas draugs visu apcietinājuma laiku, kas ilga mēnesi, ir fiziski ietekmēts, lai piespiestu atzīties noziegumos, ko viņš nav darījis. Vīrietim arī draudēts, ka neatzīšanās gadījumā kādā no Šteinas uz cietumu nestajos pienesumos tiks ieliktas narkotikas, lai apcietinātu arī viņa draudzeni.

Gulbis esot sists ar steku, un tas darīts, izmantojot spilvenu, lai nepaliktu zilumi uz ķermeņa. Gulbim arī esot injicētas kādas vielas, kas viņu padarījušas gan fiziski, gan morāli bezspēcīgu. Šteina pieļauj, ka tās bijušas kādas spēcīgas iedarbības narkotikas.

Kad Gulbis atbrīvots no apcietinājuma, "viņš bija kā jēla ola, viņš pat neapjēdza, kas notiek apkārt," teica Šteina.

Gulbis pēc atbrīvošanas no apcietinājuma sākotnēji vērsās Militārās medicīnas centrā, kas savukārt viņu nosūtīja uz Gaiļezera slimnīcu. Arī patlaban, pēc trešdienas kritiena no Salu tilta Daugavā, Gulbis atrodas Gaiļezera slimnīcas Toksikoloģijas centrā, apliecināja centra vadītāja Vija Cera.

Kā ziņots, aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu aizturētais Gulbis trešdien pagaidām mīklainos apstākļos uz Salu tilta, Rīgā izkritis no policijas automašīnas un iegāzies Daugavā.

Policija šo negadījumu traktē kā Gulbja bēgšanas mēģinājumu, taču gan Šteina, kas braukusi automašīnā aiz Gulbja konvojētājiem, gan advokāts Aleksandrs Ogurcovs ir pārliecināti, ka vīrietis no automašīnas, visticamāk, ir izgrūsts.

JL deputāti, protestējot pret Organizētās noziedzības apkarošanas biroja darbinieku rīcību Gulbja konvojēšanas laikā, ceturtdien pameta Saeimas plenārsēžu zāli.

Valsts policija (VP) noliedz informāciju, ka aizturētais Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta darbinieks Edgars Gulbis trešdien no policijas automašīnas būtu izgrūsts.

Policijas nostāja ir šāda: Gulbis mēģināja aizbēgt no policijas konvoja, par ko viņam "nāksies atbildēt likuma priekšā", norādīja VP Preses un sabiedrisko attiecību dienesta priekšniece Ieva Rekšņa.

Taču tas, kāpēc konvojs nespēja nodrošināt Gulbja drošību un viņam gandrīz esot izdevies aizbēgt, tiks izmeklēts dienesta pārbaudē, uzsvēra Rekšņa.

Gan Gulbja draudzene Iveta Šteina, kas braukusi automašīnā aiz Gulbja konvojētājiem, gan advokāts Aleksandrs Ogurcovs ir pārliecināti, ka vīrietis no automašīnas, visticamāk, ir izgrūsts.

Pēc advokāta domām, ja automašīnā atrodas četri policisti un aizturētais ir saslēgts roku dzelžos, aizbēgt praktiski nav iespējams. Pats Gulbis pagaidām nekādus paskaidrojumus nav spējīgs sniegt, jo viņam pēc notikušā ik pa laikam novērojami apziņas traucējumi, sacīja advokāts.

Ogurcovs jau ir vērsies ar iesniegumu pie ģenerālprokurora un iekšlietu ministra, lūdzot noskaidrot notikušā apstākļus un vainīgās amatpersonas saukt pie atbildības.

Komentāri (280)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu