TB/LNNK domē izskan aicinājums virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) domes locekļi šodien domes sēdē pauda vēlmi virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu, tomēr šāds lēmums netika pieņemts, jo sēdē nepiedalījās pietiekams domes locekļu skaits. Vēlmi virzīt savu prezidenta amata kandidātu pauda Anna Seile, Guntars Krasts, Inese Vaidere un citi "tēvzemieši".

Lielākā daļa domes locekļu, kas piedalījās debatēs, atbalstīja Ģirta Valda Kristovska kandidatūras virzīšanu Valsts prezidenta amata. Atbalstu viņam esot paudušas arī TB/LNNK reģionālās nodaļas.

Kristovskis debatēs pauda viedokli, ka TB/LNNK trūkst ambīciju un tai būtu jārīkojas izlēmīgāk. Viņš norādīja, ka partija ne tikai neizvirza savu kandidātu augstajam amatam, bet partijas valde arī nenorāda, kuru no koalīcijas partiju virzītajām personām tā atbalsta. Viņš personīgi atbalstot Eiropas Kopienu tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru Valsts prezidenta amatam.

Savukārt partijas priekšsēdētājs Roberts Zīle TB/LNNK valdes lēmumu nevirzīt savu kandidātu valsts vadītāja amatam pamatoja ar to, ka šāda partijas rīcība nepalīdzētu izraudzīties prezidentu, jo šim kandidātam būtu mazs atbalsts parlamentā.

Zīle uzsvēra, ka pašreizējos ekonomiskos apstākļos valdībai ir jābūt ļoti stiprai un lielāku spēku tā var iegūt, ja prezidenta vēlēšanas būs veiksmīgas.

Arī Māris Grīnblats atgādināja, ka Saeimā apvienībai ir tikai septiņas deputātu vietas, kas neļauj nodrošināt sava kandidāta ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā. Viņš atzina, ka atbalstīt Tautas partijas vai Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" vēlēšanu apvienības virzīto kandidātu "nesagādā prieku", bet citu variantu nav.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks sacīja, ka viņš atbalsta vienota koalīcijas kandidāta izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam, kas nodrošinātu prezidenta ievēlēšanu jau pirmajā kārtā.

Pēc domes sēdes Zīle aģentūrai LETA norādīja, ka apvienības valde nav pilnībā noraidījusi iespēju virzīt savu kandidatūru Valsts prezidenta amatam, tāpēc iespējami ir abi varianti - gan TB/LNNK atbalsts citas partijas izvirzītam kandidātam, gan arī savas partijas virzītam kandidātam.

Vairāki partijas biedri savās uzrunās atzīmēja, ka sarunas par atbalstu nākamajam Valsts prezidentam ir jāorganizē ne tikai arī koalīcijas pārstāvjiem, bet arī ar labējo opozīcijas partiju "Jaunais laiks".

Jau ziņots, ka TB/LNNK nav izvirzījusi savu Valsts prezidenta amata kandidātu, bet aicinājusi koalīcijas partijas vienoties par vienu kopēju kandidātu.

Tautas partija Valsts prezidenta amatam izvirzījusi premjera biroja vadītāju Māri Riekstiņu, Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" apvienība - Saeimas deputāti Karinu Pētersoni, bet "Jaunais laiks" - Saeimas deputāti Sandru Kalnieti.

Prezidenta vēlēšanas paredzētas 6.jūnijā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu