Papildu potes vakcinācijas kalendārā nākamgad tomēr būs (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Imunizācijas valsts padomes locekļi tomēr ir pārliecināti, ka profilakses nolūkos izmaiņas vakcinācijas kalendārā ir nepieciešamas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Egita Pole, no nākamā gada sākuma tādā gadījumā tiks uzsākta bērnu vakcinācija pret pneimokoka infekciju, bet rudenī meitenes tiks vakcinētas pret cilvēka papilomas vīrusu. Pret rotavīrusu bērni nākamgad vēl netiks vakcinēti.

Turklāt Veselības norēķinu centrs uzsvēra, ka vakcīnas netiks iepirktas vairāk, nekā to atļauj esošie budžeta līdzekļi. Vakcīnu iepirkuma konkurss jau izsludināts, un pieteikumi tiek gaidīti līdz šīs nedēļas beigām.

Jau ziņots, ka 23.maijā veiktajās izmaiņās Vakcinācijas noteikumos paredzēts papildināt bērnu vakcinācijas kalendāru ar vakcināciju pret pneimokoku infekciju no nākamā gada 1.janvāra, ar 12 gadus vecu meiteņu vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi izraisošo papilomas vīrusa infekciju no nākamā gada 1.septembra un ar vakcināciju pret rotavīrusu no 2011.gada 1.janvāra.

VM uzskata, ka pašlaik nav pamata apturēt vakcīnu iepirkuma konkursu, lai ar jaunām potēm papildinātu vakcinācijas kalendāru. Uz jautājumu par to, cik naudas būs jāiegulda vakcīnu iepirkšanai, Pole uzsvēra, ka patlaban VM konkrētu summu nenosauc, jo tikai pēc pieteikumu saņemšanas varēs izvērtēt piedāvātās cenas un to, cik daudz vakcīnu par minēto summu varēs iepirkt.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš sacīja, ka viņam ir iebildumi pret jauno vakcinācijas plānu, jo iepirkuma procedūrai un vakcīnu iegādei nepieciešami aptuveni seši miljoni latu.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā sarežģītos finansiālos apstākļus veselības aprūpē un zāļu pieejamībā, arī Latvijas Farmaceitu biedrība un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija aicina vismaz uz laiku izslēgt vējbaku vakcīnu no valsts apmaksājamo vakcīnu saraksta, saglabāt bērnu vakcināciju pret B hepatītu un nepapildināt vakcinācijas kalendāru ar jaunām potēm.

Šādu viedokli abas organizācijas paudušas atklātā vēstulē premjeram un veselības ministrei.

Izmainot vakcinācijas kalendāru, 2009.gadā būtu papildu nepieciešams 3,21 miljons latu, 2010.gadā - vismaz 4,65 miljoni latu, 2011.gadā - vismaz 6,4 miljoni latu, liecina VM dati.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu