Latvijas politiķiem problēmas ar etiķetes ievērošanu (268)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nila Ušakova atgriešanās no atvaļinājuma ar spēcīgu iedegumu sabiedrībā izraisīja diskusijas par politiķu etiķeti un to, vai tik augstā amatā esošam politiķim tas ir pieņemami. Etiķetes pasniedzēja Aija Strautmane, kura sniegusi konsultācijas daudziem politiķiem, iedegumā neko sliktu nesaskata, taču ir vairākas lietas, par kurām Latvijas varasvīriem vajadzētu aizdomāties.

Strautmane norāda, ka politiķim būtu jāģērbjas lietišķā apģērbā. Vīriešiem jāvelk uzvalks, savukārt sievietēm kostīms vai bikškostīms. Ziemā vislabāk izskatās tumši pelēka vai zila krāsa, savukārt vasarā – bēša un gaiši pelēka.

Kreklam jābūt baltam vai gaiši zilam, kaklasaitēm – vienkrāsainām un ne pārāk uzkrītošām. Zila ir cerību un taisnīguma krāsa, bet pelēka krāsa simbolizējot noteiktību. Melnu uzvalku, kostīmu ieteicams vilkt tikai pēc pulksten 18, jo melnā ir nakts krāsa. Tas pats attiecoties arī uz auskariem.

Ušakovs, Dombrovskis un "Žirinovska šlipses"

Latvijas politiķiem esot raksturīga tendence izvēlēties sev kaklasaiti košā krāsā, kas neesot pareizi. Etiķetes speciāliste norāda arī uz kādu citu iezīmi, kas neliecinot neko labu par pašu politiķi, proti, nesakārtotām kaklasaitēm.

"Es tās saucu par Žirinovska šlipsēm," sarunā ar TVNET saka Strautmane. "Krekla krāga ir atpogāta un kaklasaite nošļukusi. Piemēram, Nils Ušakovs. Tas ir pieņemami, ja politiķis šādi viens pats strādā savā kabinetā, bet, atrodoties televīzijas kameru un visas valsts priekšā, tomēr būtu jāpaskatās spogulī. Mūsu premjeram Dombrovskim tas atkārtojas regulāri. Viņa kaklasaite vienmēr ir nošļukusi. Vienmēr."

Tāpat, parādoties sabiedrībā, politiķis nedrīkstētu novilkt savu žaketi. Strautmane norāda uz ārlietu ministru Māri Riekstiņu, kurš, sniedzot interviju televīzijai, nesen kameras priekšā uzstājies kreklā un kaklasaitē, kamēr viņa žakete atradusies aizmugurē uz krēsla.

"Uzvalk, uzvalk, kur tu nesīsi Repši?"

Finanšu ministrs Einars Repše, kurš pastiprinātu uzmanību izpelnījies ar savu strīpaino uzvalku novembrī, uz sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem ieradies melnā ādas jakā un biksēs. Pēc etiķetes pasniedzējas domām, tas jau liecina par lielu spītību un ekstrēmismu.

"Tas ir traģiski," runājot par Repšes strīpaino uzvalku, izsakās etiķetes eksperte. "Ar tādu pat īsti nevar iet uz Nacionālo teātri, kur nu vēl piedalīties valdības sēdēs. Uzvalks ir pārāk raibs, bet aiz raibām drēbēm neredz cilvēku. Turklāt tas izgatavots no ādas. Skatoties uz Repšes kungu, gribas vien jautāt: "Uzvalk, uzvalk, kur tu nesīsi Repši?" Mums drīzāk būtu jāpievērš uzmanība tam, kā viņš vada valsts finanses."

"Ar Šleseru viss beidzot ir kārtībā, jo viņš ir izkāpis no strīpainajiem un košajiem uzvalkiem.

Nesen redzēju interviju ar viņu uz ielas un uzskatu, ka cilvēkam šādā amatā ziemā tomēr nevajadzētu valkāt ādas mēteli. Tādus gan valkā vai nu bandīti, vai arī čekisti. Te labāk derētu mētelis vai pusmētelis.

SVF pārstāvji ar mugursomu plecā demonstrē savu attieksmi

Strautmane pauž uzskatu – ja politiķi ir tik pārņemti ar varu un savu ieņemamo amatu, aizmirstot par savu izskatu, Ministru prezidentam būtu jāvēršas pie saviem kolēģiem ar izstrādātu ģērbšanās un uzvešanās kodeksu. Tas būtu ļoti svarīgi arī tāpēc, ka pasaulē novērojama diezgan negatīva attieksme pret Latviju.

"Pie mums ierodas starptautiskie aizdevēji, kuriem, atnākot uz sarunām, plecā ir mugursoma. Tā ir attieksme pret mūsu valsti, valdību, un politiķi to ļoti labi zina. Ja jūs pieiesiet pie atkritumu tvertnes un tur stāvēs bomzis, jūs taču neteiksiet: "Atvainojiet, bomža kungs, varbūt esiet tik laipns un paejiet maliņā, jo man ir jāizmet miskaste. Šis ir skarbs salīdzinājums, bet absolūti reāls," uzskata etiķetes pasniedzēja.

Arī etiķetes jomā Latvijas politiķi ievērojami atpaliekot no saviem kolēģiem ārvalstīs. "Nosauciet kaut vienu Eiropas valsts premjeru, kuram būtu bārda. Lietišķam vīrietim bārda nav vajadzīga, ja vien uz sejas nav jāslēpj kaut kādas rētas," Strautmane piekrīt viedoklim, ka bārdas esamība veicina neuzticību cilvēkam, jo viņš aiz tās slēpjoties.

Lai arī sieviešu kārtas politiķes pie mums ir mazākumā, etiķetes jautājumos viņas grēkojot daudz vairāk, jo regulāri radikāli maina savu imidžu. "Atsevišķas dāmas, piemēram, Vineta Muižniece, visai bieži krasi maina matu krāsu un sakārtojumu. To visu var darīt, bet vēlams pamazām un pakāpeniski. Tāpat nezinu, vai tas ir pieņemami, ja Saeimas deputāte Inguna Rībena staigā ar zirgasti."

Zatlera bikses – 30 centimetrus par garu

"Jau trīs gadus ir runa par to, ka prezidentam ir jānogriež bikses, kuras viņam ir 30 un vairāk centimetrus par garu. Tās nebūt nedaiļo viņa augumu un nerada iznesīgumu viņa tēlam." Viņa norāda, ka arī citiem būtu jāpiedomā, kā uzrunā prezidentu, jo neesot pareizi uzrunāt viņu par "prezidenta kungu", bet vajag lietot apzīmējumu "Jūsu Ekselence".

"Jāuzteic tagadējā Lietuvas prezidente [Daļa Grībauskaite], kura ir ļoti perfekta. Savukārt mani ļoti negatīvi pārsteidza Igaunijas prezidents [Tomass Hendriks] Ilvess, kurš sev izveidojis imidžu un staigā ar tauriņu, kas nav pareizi. Turklāt intervijas laikā viņš košļāja košļājamo gumiju."

Strautmane neslēpj, ka gadu gaitā sniegusi konsultācijas etiķetes jautājumos daudziem politiķiem, taču viņu vārdus izpaust nevēlas. Viņasprāt, labam politiķim, parādoties publiskā telpā, vajadzētu vairāk uzmanības pievērst nevis tam, cik viņš ir varens, bet gan, kā viņu uztvers tauta.

Komentāri (268)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu