Nav likuma, kas aizliegtu pieņemt dzemdības mājās.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan Latvijā ir nelikumīgi pieņemt dzemdības mājās, vecmātes turpina to darīt, jo nav arī likuma, kas to aizliegtu. Tikmēr ārsti uzskata, ka patlaban Latvijā mājas dzemdības nav drošas ne mātei, nedz viņas bērnam.

Labklājības ministrija uzdevusi Medicīnas aprūpes un darbspējas kvalitātes kontroles inspekcijai pārbaudīt kādas vecmātes, kas pieņēmusi mājas dzemdības, kvalifikāciju. Izrādījās, ka vecmāte nebija sertificēta, turklāt likums paredz, ka dzemdības pieņem tikai slimnīcā un to bez vecmātes dara arī ginekologs. Par mājas dzemdībām Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā nav bilsts ne vārda.

Valentīna Berga, MADEKKI vadītājas vietniece: “Ja mēs skatāmies no viedokļa – likumīgi vai ne, ja nav likuma, tad traktējam, ka nelikumīgi, bet tajā pašā laikā nav likuma, kurš aizliedz pieņemt dzemdības mājās.”

Report.: Valentīna Berga atzīst, ka jābūt izvēles iespējai, kur dzemdēt – slimnīcā vai mājās, tomēr mājas dzemdību legalizēšana ir riskanta. Patlaban Latvijā mājas dzemdībās piedalās tikai vecmāte. Slimnīcās dzemdībās klāt jābūt arī ginekologam, bieži vien asistē arī pediatrs un anesteziologs. Speciālisti norāda, ka nodrošināt mājās dzemdību pieņemšanas brigādi, kas turklāt aprīkota ar nepieciešamo aparatūru neatliekamas palīdzības sniegšanai, būtu visai dārgs prieks. Tomēr ārsti atšķirīgi vērtē iespējamo mājas dzemdību legalizāciju.

Maija Zariņa, ginekoloģe: “Ja būs sakārtota likumdošana, kura noteiks, cik lielā attālumā no medicīnas iestādes, kuras dzemdētājas varētu dzemdēt mājās, būs attiecīgs aprīkojums personālam, kas piedalīsies dzemdībās, kāpēc ne! Jānodrošina līdzvērtīgi apstākļi kā slimnīcā vai vismaz tuvu tam.”

Sarma Gaveika, pediatre, neonatoloģe: “Atruna, ka jebkurā mirklī var izsaukt ĀMP un situāciju glābt, neiztur kritiku, jo jaundzimušais bērns bez kvalitatīvas palīdzības nevar izturēt 3 – 5 minūtes.”

Report.: Tomēr vecmātes domā citādi.

Rudīte Bergmane, Latvijas Vecmāšu asociācijas valdes locekle: “Ja bērnam ir nopietnas problēmas, kuras pirms dzemdībām nav parādījušās, jo, dzīvodams no mātes aprūpes sistēmas, tās neparādīja, bet viņam kaut kādas organiskas kaites, nepareizas orgānu funkcijas, kas parādās tikai tad, kad viņam patstāvīgi jāsāk dzīvot un elpot, tad, protams, šis laiks būs pārāk ilgs un viņam nevarēs mājās adekvāti palīdzēt, bet tie ir pavisam reti gadījumi.”

Report.: Rudīte Bergmane norādīja, ka mājas dzemdības pieļaujamas tikai veselām sievietēm ar normālu grūtniecību. Protams, arī tad nevar garantēt simtprocentīgu drošību. Vecmātes pienākums esot brīdināt par risku, tomēr galvenā atbildība jāuzņemas sievietei, kas izvēlējusies dzemdēt mājās. Lai gan ārsti uzskata, ka mājas dzemdības jāpieņem vairākiem mediķiem, piemēram, Vācijā, Austrijā, Francijā, Holandē un Lielbritānijā to veiksmīgi darot viena pati vecmāte. Šajās valstīs mājas dzemdības izvēlas 1 – 3 procenti sieviešu, un dzemdību rādītāji pat esot labāki nekā slimnīcās. Tomēr "Rīga On-Line" aptaujātās sievietes pret mājas dzemdībām izturas skeptiski.

Latvijā nav mājas dzemdību statistikas, bet pasaulē 33 procenti sieviešu, kam dzimst pirmais bērniņš, dzemdības pabeidz slimnīcā. Atkārtoti dzemdējošām šis rādītājs svārstās 6 – 12 procentu robežās. Labklājības ministrija solījusi paredzēt likumā mājas dzemdības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu