Alkoholiķus nav kur likt; nodaļa - pārpildīta (124)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz ar grūto sociāli ekonomisko situāciju atkarību problēma Latvijā ir ļoti smaga. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste Sarmīte Skaida intervijā portālam TVNET stāsta par mediķu ikdienu, kurā bieži jāsaskaras ar alkoholiķiem; par cilvēkiem, no kuriem radinieki ir atteikušies...

“Mums nodaļa ir pārpildīta. Mums nav kur likt. Mēs esam spiesti pacientiem, kuriem nav smags stāvoklis, atteikt stacionēšanu un novirzīt viņus uz ambulatoro dienestu,” daktere teica.

“Arī ātrā palīdzība stāsta, ka viņi nepārtraukti brauc uz izsaukumiem, kur cilvēks ir iereibis un parādījusies kāda agresivitāte vai kas tamlīdzīgs. Toksikoloģija ir pārpildīta ar nekvalitatīvā alkohola dzērājiem."

Ir arī daudz tādu cilvēku, ar kuriem mediķi “nevar tikt galā un kurus nav kur likt”.

“Viņiem neviena nav, radinieki no viņiem sen ir atteikušies.

Viņi ir nodzērušies tik tālu, ka zaudējuši spēju adekvāti uzvesties, runāt un saprast.

Kaut kur viņi ir jāliek. Sociālās nodaļas ir pārpildītas. Tā atkal ir valsts nauda. Vai tad nav izdevīgāk strādāt profilaktiski, nevis pēc tam cīnīties ar sekām? Sekas ir neatgriezeniskas.”

Agresija pret mediķiem

Turklāt slimnīcā nonākušo alkoholiķu attieksme pret mediķiem bieži vien esot ļoti nepatīkama. Viņi nereti izturas rupji pret māsiņām un sanitāriem. Šos darbiniekus viņi “netur nekādā vērtē”. Nedaudz augstāk atkarīgo novērtējumā esot ārsti. Nonākuši slimnīcā, šie pacienti bieži ir arī agresīvi un skaļi.

Šīs slimnīcas nodaļas ārdurvis parasti ir aizslēgtas.

Lai tiktu nodaļā iekšā un ārā no tās, jāsazinās ar darbiniekiem, kuri durvis atslēdz. Durvis tiek slēgtas, jo mēdz būt gadījumi, kad pacienti vēlas aizbēgt.

Laikā, kad portāls TVNET ieradās slimnīcas nodaļā, kurā cilvēki ārstējas no atkarībām, pacientu bija daudz. Gaidot interviju, varēja redzēt, ka pacientu vidū bija gan dažāda vecuma vīrieši, gan sievietes.

Valstī notiekošais palielina alkoholismu

Liela daļa cilvēku, pēc ārstes teiktā, alkoholu lieto saistībā ar bezcerību. “Ir jauni cilvēki, kuri nav spējīgi atrast darbu. Tā nav. No bezcerības viņi lieto alkoholu. Tā lietošanas rezultātā tiek noņemtas “bremzes”, un tad ir dažādas pašnāvības – gan domas, gan mēģinājumi. Ir gadījumi, kad cilvēks ir kārtīgi sagraizījis savas vēnas un rokas. To mēs redzam praktiski katru dienu.” Agrāk šādu pacientu atvešana nebija katru dienu.

“Tas, kas patlaban notiek valstī, lielā mērā atspoguļojas šajos cilvēkos.”

“To, kā dzīvo valsts - kāds valstī ir sociāli ekonomiskais stāvoklis, var salīdzināt ar atkarīgajiem cilvēkiem.” Ņemot vērā Latvijas tagadējo smago situāciju, lietotāju skaits pieaug.

Kur alkoholiķi dabū naudu?

Kaut arī bieži vien alkoholiķu finansiālā situācija ir ļoti slikta, viņi atrod dažādus veidus, kā tikt pie dzeramā. Piemēram, ir iespēja nopirkt glāzi alkohola. Tāpat var atrast puslitru degvīna pat par diviem latiem. Ļoti bieži dzērāji lieto nekvalitatīvu alkoholu.

Atkarīgi ir gan jauni cilvēki, gan veci ļaudis

Trakākais esot tas, ka par alkoholiķiem kļūst arī ļoti jauni cilvēki, kam ir vien 21 vai 23 gadi.

Tāpat speciāliste norādīja uz Eiropā novēroto tendenci, ka alkoholiķu vecums kļūst arvien lielāks.

Nācies saskarties ar dzērājiem 72, 78 un pat 80 gadu vecumā.

“Viņi slimnīcā iestājas pēc diezgan lieliem plostiem.”

Daudzi no šiem vecajiem vīriem stāstījuši, ka viņiem nav naudas, nav ko darīt, bērni nepalīdz, vientulība. Tie esot iemesli, kādēļ onkuļi metas alkohola draudzīgajās skavās.

Risinājumi?

"Varbūt ir jāsāk valstiski domāt, ko un kā? Mans viedoklis – nav normāli, ka veikali ir pārpildīti ar alkoholu! Saprotu, ka valsts dabū vairāk nodokļu, bet mēs savus cilvēkus dzenam postā!”

Runājot par smagās situācijas risinājumiem, daktere norāda uz pārāk plašajām alkohola iegādes iespējām. Tas neesot pareizi. Viņas domas par pārāk pieejamo alkoholu mūsdienās Latvijā, lūdzu, lasiet portālā TVNET pēc dažām dienām.

Komentāri (124)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu