ASV par notiekošo Latvijā informējis prezidenta padomnieks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saistībā ar nesen latviešu valodā izdoto grāmatu "WikiLeaks. Nošaut nedrīkst apžēlot", kur apkopota daļa no slepenajiem ASV ziņojumiem, kas līdz šim bija pieejami publiskajā telpā, laikraksts "Neatkarīgā" atspoguļo jau iepriekš zināmus faktus par prezidenta ārlietu padomnieka Andra Pelša, kurš pildot savus pienākumus, tikšanos ASV vēstniecībā, lai informētu par Latvijas nostāju Gruzijas-Krievijas kara jautājumā.

NRA publikācija:

Ziņojumos figurē Zatlera ārlietu padomnieka vārds

To atklāj ASV vēstnieka Čārlza Larsona ziņojums, kas datēts ar 2008. gada 15. augustu un kuram slepenības statusu noteicis bijušais ASV vēstniecības Latvijā Politikas departamenta vadītājs Tamirs Vasers.

Andris Pelšs
Andris Pelšs Foto: LETA

Laikraksts "Neatkarīgā" uzsvēris, ka pavisam ziņojuma autors uz Pelšu atsaucies 11 reižu, kas liecina, ka prezidenta padomnieks NDP runāto atreferējis detalizēti.

Informāciju ASV saņem trīs stundas pēc notikušās sēdes

Laikraksts izpētījis, ka ziņojumā minētā NDP sēde sākusies 8 no rīta un beigusies pēc nepilnām divām stundām. Savukārt slepenais ziņojums ASV vēstniecībā datorā ievadīts pulksten 13.01.

No tā varētu secināt, ka nepilnu triju stundu laikā prezidenta kancelejā tapis sēdē runātā atšifrējums,

prezidenta padomnieks paguvis aiziet pie ASV diplomāta, iedot viņam šo atšifrējumu, detalizēti izrunāties, savukārt ASV diplomāts par tikšanos paguvis uzrakstīt atskaiti, to noslepenot un ievadīt datorā.

Pelšs noliedz, ka būtu ziņojis

Pats Pelšs sarunā ar laikrakstu atturējās detalizēti komentēt konkrēto WikiLeaks failu, jo pats ar grāmatu vēl neesot iepazinies:

Pelšs atzina, ka viņam ir izsniegta pielaide darbam ar slepeno informāciju, taču kategoriski noliedza, ka uz ASV vēstniecību būtu nesis NDP sēdes atšifrējumu. Vaicāts, vai to varētu būt izdarījis kāds veicīgāks viņa kolēģis no prezidenta kancelejas, Pelšs atbildēja noliedzoši, jo viņš esot vienīgais no padomniekiem, kurš atbild par ārlietām.

Pelšs mācījies Amerikas politisko un ekonomisko sistēmu institūtā Prāgā, studējis drošības politiku Māršala centrā Vācijā, mācījies Trumena Valsts universitātē ASV un ieguvis maģistra grādu Morhedas Valsts universitātē ASV.

Vaicāts, vai mācību laikā vai pēc tam viņam ir bijusi saskarsme ar ASV slepeno dienestu pārstāvjiem un vai tie viņu nav mēģinājuši vervēt, Pelšs atbildēja noliedzoši.

Pelša pienākumos ietilpst stratēģisko partneru (arī ASV) informēšana par Latvijas nostāju

Savukārt slepenās informācijas uzraudzītāja Latvijas valstī Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārstāve Baiba Rāta-Saliņa laikrakstam skaidroja: "Valsts noslēpuma un starptautisko organizāciju (NATO, ES u. c.) klasificētās informācijas aizsardzības prasības noteiktas likumā Par valsts noslēpumu un MK noteikumos nr. 21 Valsts noslēpuma, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas, Eiropas Savienības un ārvalstu institūciju klasificētās informācijas aizsardzības noteikumi. Atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem

valsts noslēpumu saturoša informācija var tikt nodota ārvalstu institūcijām Latvijas Republikas un ārvalstu sadarbības ietvaros saskaņā ar starptautisko līgumu noteikumiem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu