Nepopulāra portāla atjaunošanā plāno ieguldīt Ls 3,2 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Skolu vidū nepopulārā portāla "skolas.lv" atsvaidzināšanā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno ieguldīt 3,2 miljonus latu, raksta laikraksts "Diena".

Jau darbojas e-klase

Privātie portāli jau piedāvā daļu no pakalpojumiem, kurus tikai plānots veidot Eiropas fondu finansētajā projektā. To popularitāte skolēnu vidū ir augsta, un tas liek apšaubīt pirms trim gadiem teju par 90 000 latu tapušā portāla "skolas.lv" spēju plašu popularitāti iekarot nākamvasar, kad to paredzēts pabeigt.

Kā atgādina laikraksts, privātā portāla "eklase.lv" attīstītājs "DEAC" plāno paplašināties, lai sniegtu skolotājiem, skolēniem un viņu vecākiem plašu informācijas klāstu par iespējām iegūt izglītību skolās, bērnudārzos un augstskolās. "DEAC" pārstāve Dita Blaua skaidro, ka pašreizējā portāla funkcijas paplašinātas, jo līdz šim vienuviet šāda visaptveroša informācija nav bijusi pieejama.

Portāls dzīvo uz PDF failiem

Ar līdzīgu mērķi IZM izveidojusi "skolas.lv".

Patlaban portāls piedāvā dažāda veida informāciju, lielākoties lejupielādējamus PDF failus un interneta saites.

Reģistrētiem lietotājiem arī piedāvāts sagatavot un vērtēt mājasdarbus, pārbaudījumus un veidot atskaites, kā arī nodrošināta lielu failu sūtīšanas un uzglabāšanas iespēja tā saucamajās mākoņstruktūrās jeb attālināti. Tas savukārt nozīmē, ka šo funkciju nodrošināšanai ministrijai nav nepieciešams iegādāties un uzturēt lielus serverus.

Skolas kūtri liek foto

Acīmredzot izmaksu ziņā vērtīgākā sadaļa varētu būt mājaslapā piedāvātā iespēja skolām veidot savas vietnes ar plašu informāciju un pat fotogalerijām, taču no 38 pilotprojektā iesaistītajām Latvijas vispārizglītojošajām skolām tikai daļa projektā joprojām aktīvi darbojas - piemēram, Babītes vidusskola pēdējoreiz ievietojusi jaunu informāciju tikai neilgi pēc portāla atvēršanas 2008.gadā, Mežciema pamatskolā vienīgais paziņojums par pirmklasnieku uzņemšanu parādījies 2009.gada vasarā, bet Limbažu 3.vidusskola un Tukuma 2.vidusskola par savām jaunajām interneta vietnēm un tādējādi arī faktisko aiziešanu no "skolas.lv" paziņojušas pērn.

Tukuma 2.vidusskolas direktora vietnieks informātikas jautājumos Uģis Bērziņš skaidro, ka "skolas.lv" platforma bijusi pārāk sarežģīta un tās vienīgais pluss bijis iespēja lapu veidot bez maksas.

"Ievietot informāciju bija sarežģīti, faktiski to darīt varēju tikai es, un visu laiku vajadzēja konsultācijas." Tagad skola izveidojusi pati savu neatkarīgu mājaslapu.

Prasīs trīs miljonus

Par spīti ne visai labajiem panākumiem jau pašreizējā portāla iedzīvināšanā, šajā pavasarī noslēgts jauns līgums par portāla otrās kārtas īstenošanu par 3,2 miljoniem latu, ko segs Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums. "Līdz šim bija pilotprojekts, bet tagad paredzēts iesaistīt visas skolas, kas arī veido šo summu. Iesaistot tikai dažas, nekas daudz nenotika, bet domāju, ka tas mainīsies, kad iesaistīsies visi," skaidro IZM pārstāve Dace Jansone-Klasiņa.

Pašas sistēmas ieviešana un administratoru apmācība izmaksās 1,2 miljonus latu, un to veiks piegādātāju apvienība, kurā apvienojušies "Datorzinību centrs" un "ESynergy", bet pārējie aptuveni divi miljoni latu paredzēti projekta sagatavošanai, tehnisko specifikāciju izstrādei, elektronisko pakalpojumu izstrādei, piegādei, ieviešanai un lietotāju apmācībai, kā arī infrastruktūras un licenču iegādei un citiem administratīvajiem izdevumiem.

Bez funkciju palielināšanas plānota arī portāla "integrācija ar citām izglītības jomā izstrādātām informācijas sistēmām, kā arī datu apmaiņa un datu migrācija no citiem izglītības informāciju saturošiem elektroniskiem resursiem".

Pašlaik informāciju izglītības nozarē apkopo un lieto, izmantojot dažādus informācijas resursus - mājaslapas, decentralizētus reģistrus, portālus -, bet turpmāk to plānots apvienot vienā. Paredzēts arī ieviest virkni pakalpojumu, piemēram, publicēt mācību līdzekļu, prakses vietu un izglītības plānu katalogus un ieviest elektroniskos klašu žurnālus, kādus jau vairākus gadus sadarbībā ar pašu IZM piedāvā arī divi privātie pakalpojumu sniedzēji "DEAC" un "Mykoob".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu