Skolās plāno aizliegt frī kartupeļus un cīsiņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/FotoosVanRobin

Frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi jau nākamajā mācību gadā varētu izslēgt no skolu ēdināšanas vietu ēdienkartēm, līdzīgi kā pirms dažiem gadiem no skolu kafejnīcām "padzina" pārsaldinātos dzērienus un čipsus, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena". Jauno Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu patlaban vēl izstrādā Veselības ministrija (VM) un septembra beigās to plāno iesniegt valsts sekretāru sanāksmē.

Plānots, ka jaunie MK noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. Noteikumi attieksies uz visu klašu skolēniem. Patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds aizliegto ēdienu saraksts un uzturvērtību normas.

"Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uztura vērtība – cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt," stāsta VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume. Noteikumos arī būs rakstīts, kādus ēdienus nevarēs celt skolēniem galdā. Tie varētu būt desu izstrādājumi, frī kartupeļi, kečups, majonēze.

Noteikumus valdība varētu skatīt šā gada beigās

Jauno noteikumu nepieciešamība tiek pamatota ar to, ka saskaņā ar pētījumiem piektajai daļai Latvijas pirmklasnieku ir liekais svars, bet desmitajai daļai – nepietiekams svars. Straume norāda – aptaukošanās problēma var rasties, ja bērns, kurš skolā nav pilnvērtīgi paēdis, pēc pusdienām saēdas našķus. Tādēļ VM rekomendēs ieteicamos produktus skolu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus. VM izstrādājusi arī Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.–2017. gadam, kas noteiks precīzus virzienus, kādos jāveido veselības politika, lai saglabātu iedzīvotāju veselību, lai pagarinātos iedzīvotāju paredzamais mūža ilgums. Šonedēļ tās nosūtīja MK komitejai, taču VM tās vēl jāprecizē.

Noteikumu nepieciešamību atbalsta arī Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija. "Mēs, ēdinātāji, redzam, ka diemžēl cena dominē pār kvalitāti, cena nosaka visu," atzīst asociācijas valdes locekle Silvija Miniča. Viņa norāda – ja nav nekādu noteikumu (tikai par ēdināšanu 1. klasē), tikai rekomendācijas, interpretācijas par sabalansētu uzturu skolās mēdz ļoti atšķirties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu