SC un VL-TB/LNNK jāatzīst, ka "okupācija bija, okupantu nav"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zatlera reformu partija (ZRP) un "Vienotība" savos priekšlikumos konsultācijās par valdības koalīcijas modeli "Saskaņas centram" (SC) un nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) piedāvājusi atzīt, ka "okupācija bija, okupantu nav", noprotams no priekšlikumu projekta.

Jāatzīst PSRS veiktā agresija

Dokumentā politiskajiem spēkiem tiek piedāvāts apņemties turpināt konsekventi īstenot 1918.gadā proklamētās Latvijas Republikas valstiskās nepārtrauktības doktrīnu, kas balstās 1922.gadā pieņemtajā Satversmē, 1990.gada 4.maija Deklarācijā "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" un Satversmes tiesas spriedumos, kuros atzīts PSRS veiktās agresijas, okupācijas un aneksijas prettiesiskums.

Tāpat tiek piedāvāts atzīt, ka šodien Latvijā dzīvojošie pilsoņi un nepilsoņi nav nedz juridiski, nedz morāli atbildīgi par Latvijas okupāciju un tās izraisītajām sekām.

Likumā noteiktais Latvijas pilsoņu un nepilsoņu tiesiskais statuss netiktu pārskatīts, un nepilsoņu tiesību loks netiktu sašaurināts.

Latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda

"Mēs uzskatām, ka Latvijas valsts pienākums ir nodrošināt ilgtspējīgu latviešu nācijas, valodas un kultūras pastāvēšanu cauri gadsimtiem. Valstij ir jāpiedalās Latvijas tautas kulturālās daudzveidības un mazākumtautību kultūru saglabāšanā. Latviešu valodai kā vienīgajai valsts un oficiālajai valodai ir jākļūst par visu iedzīvotāju sabiedriskās saziņas valodu, tās lietošana sabiedriskajā telpā ir jāpaplašina," norādīts dokumentā.

SC un nacionālā apvienībai tiek piedāvāts atzīt, ka totalitāro režīmu noziegumu sekas ir pārvaramas,

ja šie noziegumi ir apzināti, nosodīti un iekļauti uz patiesiem faktiem balstītā saliedētā sociālajā atmiņā.

"Mēs uzskatām, ka Eiropas Savienības arvien ciešāka integrācija ir Latvijas un Eiropas izaugsmes un konkurētspējas priekšnoteikums. Visas mūsu rīcībpolitikas balstīsies uz stingras fiskālās atbildības, ilgtspējas un sociālās solidaritātes principiem," teikts priekšlikumu projektā.

ZRP un "Vienotība" vienojušas pamatnostādnēm

Kā kopīgas vērtības iespējamās koalīcijas partneriem piedāvāts atzīt, ka "mūsu kopīgais mērķis ir Latvijas kā tiesiskas, eiropeiskas un nacionālas valsts attīstība, ilgtspējīga izaugsme, globālā konkurētspēja un saliedēta, pilsoniska un iekļaujoša sabiedrība".

ZRP un "Vienotība" vienojušās par šīm pamatnostādnēm un piedāvājušas šo dokumentu izskatīšanai SC un VL-TB/LNNK, kas pagaidām kategoriskus iebildumus nav paudušas, kaut arī pret atsevišķām lietām esot iebildumi.

Par partiju galīgajām atbildēm varētu tikt paziņots pēc šodienas ZRP un "Vienotības" divpusējās tikšanās.

Dokuments varētu kalpot par pamatu valdības deklarācijai

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs atzinis, ka šis dokuments varētu kalpot par pamatu valdības deklarācijai.

Kā ziņots, sarunas par koalīcijas un jaunās valdības veidošanu nonākušas strupceļā, tomēr daži politiķi vēl nav atmetuši cerības, ka līdz pirmdienai varētu tikt sagatavots piedāvājums Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Ar ZZS neviens nerunā

Pagaidām gan nav atrasts neviens risinājums, kas apmierinātu visus sarunās iesaistītos politiskos spēkus - SC, ZRP, "Vienotību" un nacionālo apvienību. Par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesaistīšanu pagaidām oficiāli netiek runāts.

ZRP un "Vienotība" divatā nevar izveidot koalīciju, jo tām ir tikai 42 mandāti. Savukārt abām partijām ir asas domstarpības, kuru piesaistīt kā trešo parteri, jo ZRP vēlas koalīcijā redzēt SC, bet "Vienotība" - nacionālo apvienību. Neveiksmi cietis arī "Vienotības" ierosinājums izveidot koalīciju no visiem četriem politiskajiem spēkiem, jo SC un VL-TB/LNNK ideoloģiskās atšķirības ir pārāk lielas, lai šīs partijas spētu sastrādāties. Tāpat pagaidām atbalstu nav guvis modelis "2+2", kurā ZRP un "Vienotība" veidotu mazākuma valdību, bet ar SC un nacionālo apvienību tiktu slēgti sadarbības līgumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu