Brīdina par nāvējošas slimības parādīšanos Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologi informē, ka šogad 43. nedēļā reģistrēts saslimšanas gadījums ar listeriozi. Patlaban notiek šā gadījuma epidemioloģiskā izmeklēšana.

Reta saslimšana

Šā gada 10 mēnešos reģistrēti pieci saslimšanas gadījumi ar listeriozi, no tiem - 2 nāves gadījumi (pacientiem ar hroniskām slimībām).

Latvijā kopš 2001.gada tika reģistrēti 72 saslimšanas gadījumi ar listeriozi, t.sk. 11 gadījumi ar letālu iznākumu. Visvairāk saslimušo reģistrēti vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem un vecuma grupā no 60 gadiem. Vislielākais listeriozes uzliesmojums konstatēts 2002.gadā - 16 gadījumi.

"Listerioze ir samērā reta saslimšana, Eiropā uz 1 miljonu iedzīvotāju vidēji ir 2 - 7 saslimšanas gadījumi. Jāatzīmē, ka ne visās valstīs tiek veikta listeriozes gadījumu reģistrācija. Visplašāk listeriozes mikrobioloģiskā diagnostika tiek veikta Francijā - plaši tiek izmeklēti gan pārtikas produkti, gan klīniskais materiāls.

Listeriozei raksturīga augsta mirstība, vidēji 30 - 40% gadījumu beidzas letāli.

Lielāks risks saslimt ar listeriozi ir jaundzimušajiem, grūtniecēm, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, gados veciem cilvēkiem, ar alkoholismu un narkomāniju sirgstošiem, ļaundabīgo audzēju, cukura diabēta un imūndeficīta slimniekiem," skaidro LIC centra vadītāja Baiba Rozentāle.

Īpaši jāuzmanās grūtniecēm

Viņa norāda, ka "īpaši apdraudēts kontingents ir grūtnieces, jo viņu pretestības spējas pret listērijām ir būtiski samazinātas. Listeriozes infekcija ir biežs spontāno abortu un priekšlaicīgu dzemdību cēlonis. Listerioze ir infekcija, kuras klīniskās izpausmes parasti ir saistītas ar centrālās nervu sistēmas, mandeļu, limfātisko mezglu, aknu un liesas bojājumiem". Infekcijas ierosinātājs ir Listeria monocytogenes - izturīga ārējā vidē, ilgstoši saglabājas zemās temperatūrās, sasaldēta un izžāvētā veidā, bet vārot iet bojā 3-5 minūšu laikā. Pienā 4-6 oC temperatūrā intensīvi vairojas. Produktos, kas tiek uzglabāti saldētavās, listērijas arī spēj vairoties.

Jāuzmanās, ēdot termiski neapstrādātu pārtiku

Listeriozes rezervuārs dabā ir grauzēji, galvenokārt peles, žurkas, ūdensžurkas, listērijas ir bīstamas mājdzīvniekiem, it īpaši cūkām, aitām, kazām. Galvenais inficēšanas veids cilvēkam ir fekāli orālais, lietojot uzturā termiski nepietiekami apstrādātus vai nepareizi uzglabātus pārtikas produktus, kā gaļas produkti, piena produkti (nepasterizēts piens, mīkstie sieri). Ir iespējama inficēšanās sadzīves saskarē, piemēram, pārstrādājot gaļu vai apstrādājot ādas (biežāk slimo laukkopji, lopkopji un vetārsti), kā arī vertikālās transmisijas veidā (jaundzimušo inficēšanās no slimas mātes).

LIC epidemiologi norāda, ka specifiskās profilakses nav. Var samazināt saslimšanas risku ar listeriozi, ievērojot labu pārtikas apstrādi un roku higiēnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu