Rīgas domē pieteikti jau astoņi 16.marta pasākumi (36)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas domē (RD) pieteikti jau astoņi pasākumi pretrunīgi vērtētajai 16.marta Leģionāru piemiņas dienai, pastāstīja RD sabiedrisko attiecību speciālists Uģis Vidauskis.

Apvienība «Daugavas vanagi» pieteikusi sapulci un gājienu no plkst.11 līdz 14. Viņi plāno pēc dievkalpojuma Doma baznīcā doties uz Brīvības pieminekli nolikt ziedus. Pasākumam pieteikti 300 dalībnieki, bet organizācijas Limbažu nodaļa pieteikusi gājienu un ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa no plkst.11 līdz 13, kurā plāno piedalīties 100 cilvēku.

Savukārt «Apvienība pret nacismu» plāno sapulci un gājienu ar ziedu nolikšanu no plkst.8.45 līdz 9.15, tajā pieteikti 20 cilvēku. Apvienība pieteikusi arī sapulci un piketu «Pret nacisma glorifikāciju Latvijā», kas plānots no plkst.10 līdz 13 pie Brīvības pieminekļa uz trotuāra Bastejkalna pusē.

Biedrība «Autonomā darbība» pieteikusi divus gājienus, «lai parādītu Eiropai, ka Latvijas Republika nav valsts ar lojālu attieksmi pret fašismu». 16. un 17.martā no plkst.12 līdz 14 aptuveni 200 cilvēku dosies gājienā no Strēlnieku pieminekļa pa Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim.

«Gustava Celmiņa centrs» pieteicis leģionāru godināšanas pasākumu ar 50 cilvēku lielu gājienu no Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim no plkst.10 līdz 12, bet aktīvists Uldis Freimanis pieteicis 10 cilvēku piketu «Baigā gada staļinisko upuru piemiņai» pie Laimas pulksteņa.

RD kā katru gadu, ņemot vērā arī drošības dienestu sniegto informāciju, izvērtēs pieteikumus, kad pieteikšanās termiņš būs beidzies, proti, 10 darbdienas pirms pasākuma. Ja RD uzskatīs, ka kāds pasākums jāierobežo, tad informēs pieteicējus piecas dienas pirms plānotā pasākuma, paskaidroja Vidauskis.

Bijušie leģionāri ir dienējuši nacistiskās Vācijas formējumā «Waffen SS», kuru Nirnbergas tribunāls nav atzinis par kara noziegumus pastrādājušu organizāciju. Tomēr ārvalstīs viņus dažkārt dēvē par bijušajiem esesiešiem. Lai gan oficiāli «Waffen SS» bija brīvprātīgo formējums, faktiski vairākums tur dienējušo tika mobilizēti piespiedu kārtā.

Ik gadu 16.martā notiekošajam leģionāru gājienam un citiem pasākumiem tiek pievērsta pastiprināta mediju un sabiedrības uzmanība. Tāpat ik gadu 16.marta norisēm pastiprinātu uzmanību pievērš arī policija, ņemot vērā iespējamos provokāciju riskus.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu