Tomātu lieta: protestētāji izjauc tiesas sēdi (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien protestētāju aktīvās iejaukšanās dēļ nenotikusī tomātu šķirņu audzētājas Elgas Bražūnes lieta atcelta uz nenoteiktu laiku, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) direktore Kristīne Kjago.

Viņa arī norādīja, ka piektdien, 2.martā, VAAD sadarbībā ar Zemkopības ministriju rīkos apaļā galda diskusiju, kurā zinātnieki un nozares eksperti debatēs par šķirņu selekcionēšanas problēmām un dārzeņu sēklu izplatīšanu. Uz diskusiju tiks aicinātas visas ieinteresētās puses, to skaitā arī dārzniecības «Neslinko» pārstāvji.

Apaļā galda diskusija notiks Zemkopības ministrijā, pasākuma laiks tiks precizēts.

Pirmdien, 27.februārī, VAAD bija plānota dārzniecības «Neslinko» īpašnieces Bražūnes lietas izskatīšana, kurā dienesta darbinieki vēlējās uzklausīt selekcionāres skaidrojumu par tomātu šķirņu sēklu, iespējams, neatļautu tirdzniecību Rīgas dārzkopības kluba pasākumā 28.janvārī. Tikmēr kluba entuziasti Bražūnes aizstāvībai bija sarīkojuši protesta akciju, kā arī vēlējās klātienē vērot sēdes norisi.

Protestētāju skaļās uzvedības dēļ VAAD izsauca Rīgas pašvaldības policijas darbiniekus, savukārt plānotā sēde tika atcelta

Kā jau iepriekš «Nozare.lv» sacīja VAAD direktores vietnieks Raivis Grosbārdis, 28.janvārī Rīgas dārzkopības kluba pasākumā konstatēta nepārbaudītu sēklu tirdzniecība, sēklu saiņojuma marķējuma neatbilstība normatīvo aktu prasībām un nereģistrētu šķirņu tirdzniecība. Kā akcentēja Grosbārdis, lielākā daļa šķirņu, ko izplata dārzniecība, ir Krievijas Federācijā izveidotas un aizsargātas šķirnes.

Tikmēr VAAD Sēklu kontroles departamenta direktore Velta Evelone «Nozare.lv» sacīja, ka konstatētie pārkāpumi vienā sēklu tirdzniecības vietā nebūt nenozīmē to, ka vairs nebūs iespējams iegādāties tomātu sēklas.

«Eiropas Savienības dārzeņu šķirņu katalogā ir vairāk nekā 3000 tomātu šķirņu, pietiekami liels klāsts, no kā izvēlēties. Sēklu veikali, lielveikali, kur šīs sēklas tiek tirgotas, turpina savu darbu un tirgo tomātu sēklas. Ja kāds uzņēmums grib tirgoties ar Krievijas sēklām, jāiziet noteikta procedūra - jāiegūst šķirnes īpašnieka atļauja, jāveic šķirnes reģistrācija un pēc tam jāveic šķirnes uzturēšana Latvijā vai jebkurā citā Eiropas Savienības valstī,» sacīja Evelone.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu