Pamatīgā lietū simtiem cilvēku devās praida gājienā (246)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pamatīgā lietū un krusā aptuveni 400 cilvēku sestdien Rīgā devās lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības «Mozaīka» gājienā. Baltijas praida noslēguma pasākums vēl turpinās Vērmanes dārzā, kura ieejas gan apsargā policisti, un iekļuve tajā ir ierobežota. Pasākuma laikā aizturēts kāds iereibis gājiena pretinieks, kas mēģinājis mest ar jēlu olu.

(Pievienots video.)

Pretestība nav izteikta

Pūlī redzami vairāki varavīksnes karogi, tostarp pa vidu gājienam tiek nests aptuveni 100 metru garš karogs.

Vērmaņdārza apkaimē TVNET novēroja, ka gaisotne ir pozitīva. Gājiena pretinieki lielākoties nav izteikti rupji - jaunieši pasmejas, vecāka gadagājuma cilvēki pašķendējas. Daudz interesentu bija izliekušies pa Tērbatas ielas namu logiem, lai vērotu gājiena norisi; skatītāju vidū arī tuvējo kafejnīcu personāls un pavāri.

Pie Dzirnavu ielas pasākuma dalībniekus gan sagaidīja aptuveni desmit cilvēki, kuri rādīja nepieklājīgus žestus un turēja pret praidu vērstus plakātus, piemēram, «Pārtraukt agresīvo homoseksuālisma propagandu» un «Pederastija=Pedofīlija». Pie Saktas puķu tirdziņa gājienu sagaidīja vairāki cilvēki, kas bija tērpušies cūku maskās un turēja plakātu «Latvija izmirst».

Aizturēts viens iereibušais

Policijai izdevies konfrontējošās puses nošķirt, un tālāki incidenti nesekoja. Baltijas praida laikā sestdien aizturēts viens cilvēks, pastāstīja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava.

Kā novēroja TVNET, gājiena laikā stipri lija lietus, kas manāmi paretināja praida pretinieku rindas, arī iedzīvotāju interese neliela.

Aizturētais ir 1961.gadā dzimis vīrietis, kurš alkohola reibumā bija mēģinājis gājiena dalībniekiem mest ar olu.

Iereibušais protestētājs nogādāts policijas iecirknī, kur viņam sastādīts administratīvais protokols par sīko huligānismu.

Policijas vērtējumā seksuālo minoritāšu gājiens kopumā aizvadīts mierīgi. Tērbatas ielā redzams speciālo uzdevumu bataljons, pasākuma vietā ir arī policijas automašīnas ar bākugunīm.

Gājiena dalībnieki sāk svinēt

Gājiena dalībnieki jau metušies dejās, citi sildās dārzā esošajās kafejnīcās ar siltiem dzērieniem, jo lietus visus pamatīgi samērcējis.

Gājiena dalībnieki rotājušies ar «Baltijas praida 2012» un «Mozaīkas» simboliku, bet rokās tur dažādus plakātus un karogus. Manāmi karogi varavīksnes krāsās, kā arī Igaunijas, Krievijas, Ukrainas, Lietuvas, Baltkrievijas un citu valstu karogi. Pasākumā piedalās arī ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere.

Uz plakātiem attēloti tādi saukļi kā «Par mīlestību starp cilvēkiem, nevis starp dzimumiem!», «Vienlīdzība un cilvēktiesības visiem!», «Ar mums ir jautri, nāc pie mums» un citi.

Tiek atskaņotas dziesmas dažādās valodās, cilvēki laiž ziepju burbuļus.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Ap Vērmanes dārzu jau pulcējas policisti

Vērmanes dārzā, kur noslēgsies gājiens, un tā apkārtnē pulcējas vairāki desmiti policistu. Pasākuma vietā ieradušies gan pašvaldības, gan valsts policijas pārstāvji. Dažiem no tiem ir suņi, ar kuru palīdzību tiek pārbaudīta apkārtne.

Gājiena dēļ ierobežota satiksme Vērmanes dārza apkārtnē. Ar dzeltenām metāla barjerām norobežoti Vērmanes dārzam pieguļošie Elizabetes un Tērbatas ielas posmi, tomēr gājējiem pārvietoties nav liegts. Pats Vērmanes dārzs pagaidām apmeklētājiem ir slēgts.

Pēc gājiena Vērmanes dārzā notiks sapulce «Par cilvēktiesībām». Plānots, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 650 dalībnieki.

Uzrunu teiks ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere

Vērmanes dārzā Baltijas praida laikā plkst.15 uzrunu teiks ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere. Baltijas praidā piedalīsies un uzrunas teiks arī ASV valsts sekretāres palīga vietnieks ASV Valsts departamenta Demokrātijas, cilvēktiesību un darba lietu birojā Tomass Melia un ASV vēstnieks Igaunijā Maikls Polts. Pasākumā piedalīsies arī citas ASV vēstniecību Baltijā amatpersonas.

Ar ASV vēstniecības atbalstu pasākumā «Par cilvēktiesībām» Vērmanes dārza estrādē plkst.15 uzstāsies ASV «indie» roka grupa «Betty».

Baltijas praidā Rīgā īpašā nevalstisko organizāciju kapacitātes stiprināšanas pasākumā piedalīsies arī LGBT organizāciju pārstāvji un cilvēktiesību aktīvisti no septiņām bijušās Padomju Savienības bloka valstīm, kur pulcēšanās brīvība vēl aizvien ir liegta. Šis būs pirmais šāda veida solidaritātes pasākums bijušās PSRS teritorijas valstu starpā.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Praida laikā daudzviet ierobežos satiksmi

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības «Mozaīka» rīkotā pasākuma laikā rīt, 2.jūnijā, no plkst.7 līdz 20 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme Tērbatas ielas posmā no Merķeļa ielas līdz Dzirnavu ielai un Elizabetes ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Elizabetes ielas 73.namam, informēja Rīgas domē.

No plkst.12 līdz 16 nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta gājēju un transportlīdzekļu satiksme Tērbatas ielas posmā no Dzirnavu ielas līdz Martas ielai, Ģertrūdes ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai, Lāčplēša ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai, Blaumaņa ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai, kā arī Dzirnavu ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai.

Visas dienas garumā tiks slēgta arī 1.trolejbusa maršruta satiksme.

No pusnakts līdz plkst.16 transportlīdzekļiem, izņemot operatīvo transportu, būs aizliegts apstāties un stāvēt Tērbatas ielas abās pusēs posmā no Merķeļa ielas līdz Martas ielai, Ģertrūdes ielas abās pusēs posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Tērbatas ielai, kā arī Elizabetes ielas kreisajā pusē no Tērbatas ielas 50 metru garā posmā virzienā uz Krišjāņa Barona ielas pusi.

Praids Rīgā notiek kopš 2005.gada

Kā ziņots, pirmais seksuālo minoritāšu gājiens jeb praids Rīgā notika 2005.gadā. Tolaik gājienu vērot bija ieradušies tūkstošiem skatītāju, starp kuriem liela daļa bija šī pasākuma pretinieki. Protestētāji mēģināja aizšķērsot gājienu, veltīja gājiena dalībniekiem lamas un rupjības, kā arī apmētāja tos ar olām un tomātiem.

2006.gadā tiesa praidu aizliedza, taču, neskatoties uz to, notika vairāki pasākumi. Dievkalpojumā Anglikāņu baznīcā praida pretinieki dievkalpojuma dalībniekus un mācītājus apmētāja ar izkārnījumiem un olām. Policija aizturēja 14 personas, arī vienu nepilngadīgo.

2007.gadā praids notika Vērmanes dārzā, tika aizturēts tēvs un dēls, kuri pasākuma laikā spridzināja petardes, tādējādi apdraudot cilvēku drošību.

2008. un 2009.gadā seksuālo minoritāšu gājieni noslēdzās bez ievērojamiem incidentiem, taču tos pavadīja kristīgo konfesiju organizētas protesta akcijas.

Komentāri (246)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu