Arvien vairāk turpina pieaugt inficēšanās ar HIV (79)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad pirmajos mēnešos Latvijā turpināja pieaugt inficēšanās ar HIV, un statistikas dati liecina, ka pārsvarā slimības izplatība notiek seksuālās transmisijas ceļā. Statistiku papildina fakts, ka Latvijā HIV infekcija ir skārusi arī bērnus, turklāt ārstiem raizes dara arī tas, ka HIV infekcija izplatās tieši jauniešu vidū.

No AIDS miruši jau 23 cilvēki

«Šā gada četros mēnešos Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā »Latvijas Infektoloģijas centrs« reģistrēti 87 jauni inficēšanās gadījumi ar HIV, konstatēti 42 jauni saslimšanas gadījumi AIDS stadijā, ar AIDS miruši jau 23 cilvēki,» pavēstīja infektoloģijas centra HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja Inga Januškeviča.

Pērn šajā laika periodā bija reģistrēts 71 saslimušais ar HIV. Januškeviča piebilda, ka skumjo statistiku papildina fakts, ka Latvijā HIV infekcija ir skārusi arī bērnus. Līdz 2012.gada 1.aprīlim reģistrēti 42 ar HIV inficēti mazuļi, no viņiem pieci miruši.

HIV inficētām sievietēm var piedzimt vesels bērniņš, ja grūtniecības laikā tiek saņemta speciāla veselības aprūpe un ārstēšana. Ja māte saņem profilaktisku pretvīrusu terapiju un jaundzimušais tūlīt pēc piedzimšanas saņem pretvīrusu preparātu, inficēšanās risks tiek samazināts līdz pat 1–2%. «Diemžēl topošās māmiņas ne vienmēr pienācīgi un apzinīgi rūpējas par savu un gaidāmā bērniņa veselību. Ir savlaicīgi jānāk pie ārstiem speciālistiem, savlaicīgi jāsaņem bezmaksas HIV specifiskā profilaktiskā terapija, rūpīgāk jāseko līdzi sava gaidāmā mazuļa veselības stāvoklim,» norādīja speciāliste.

HIV ārstēšanu nodrošina valsts

Daudzi saslimušie neizprot to vērtību, ko valsts garantē cīņai pret HIV/AIDS infekciju. Latvijā specifiskā HIV ārstēšana – antiretrovirālā terapija – tiek nodrošināta par valsts budžeta līdzekļiem, un medikamenti ir iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā. «Pacienti dažkārt nepietiekami novērtē zāļu lietošanas nozīmīgumu. Ne visi spēj un vēlas ievērot stingru režīmu medikamentu lietošanā. Viņi nenāk regulāri pie ārstiem, nelieto regulāri zāles, bet tas draud ar vīrusa pielāgošanos vai pierašanu pie zālēm, un tad tās vairs nepalīdz. Līdz ar to turpmākais ārstniecības process kļūst grūtāks un sarežģītāks,» paskaidroja daktere.

Januškēviča izcēla vēl kādu tendenci – ja kopīgajā reģistrēto HIV gadījumu skaitā vēl joprojām dominē gadījumi, ka inficēšanās notikusi narkotiku injicēšanas ceļā, tad pēdējos gados aizvien vairāk inficēšanās ar HIV notiek seksuālās transmisijas ceļā. Aptuveni pusei no šogad atklātajiem HIV gadījumiem inficēšanās notikusi heteroseksuāla dzimumkontakta ceļā, bet aptuveni 7% gadījumu kā inficēšanās riska faktors norādīti homoseksuāli dzimumkontakti.

Pašlaik Latvijas Infektoloģijas centrā antiretrovirālo terapiju saņem 584 pacienti, tostarp 28 bērni. Kopumā ārstēšanu šā gada četros mēnešos saņem par 33 cilvēkiem vairāk nekā pērn šajā pašā laika periodā. Statistika līdz 1.maijam liecina, ka HIV/AIDS ambulatorās nodaļas uzskaitē atrodas 3658 pacienti. Uzskaitē esošo pacientu veselības stāvoklis tiek sistemātiski uzraudzīts, lai nepieciešamības gadījumā sāktu ārstēšanu. Latvijā kopumā līdz 2012.gada 1.maijam reģistrēti 5285 saslimušie ar HIV infekciju.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu