Būs plaši reidi dzērājšoferu tvarstīšanai (159)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 21. līdz 25. jūnijam Valsts policija (VP) strādās īpaši aktīvi un visas piecas dienas rīkos reidus, lai tvarstītu dzērājšoferus un braukšanas ātruma pārkāpējus. Šogad piecos mēnešos ir divkāršojies dzērājšoferu izraisīto avāriju skaits. Lai gan jau pašlaik Latvijā par braukšanu reibumā sodi ir vieni no bargākajiem Eiropā, tiek runāts, ka sodiem jābūt vēl lielākiem.

Pievienots iekšlietu ministra komentārs un video.

Uz visiem Latvijas ceļiem strādās policijas patruļas

VP Satiksmes uzraudzības biroja priekšniece Vineta Mistre šodien pirmsjāņu kampaņas «No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze» atklāšanā pastāstīja, ka policija jau sākusi aktīvi gatavoties gaidāmajiem svētkiem un pirmie reidi iecerēti jau 21.jūnijā, bet visaktīvāk policija plāno darbu 22.jūnijā, kad potenciālie vasaras saulgriežu svinētāji dosies ārpus pilsētām, kā arī 25.jūnijā, kas varētu būt daļas svinētāju atgriešanās pilsētās laiks.

Reidos galvenokārt policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību šoferiem, kas sēdušies pie stūres reibumā,

kā arī ātruma pārkāpējiem. Mistre solīja, ka uz visiem Latvijas ceļiem strādās ne tikai fotoradari, bet arī policijas patruļas, kas būšot sastopamas arī uz mazajiem lauku ceļiem.

Arī ministrs ir satraucies

Dzērājšoferu problēma satrauc arī iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (Reformu partija), taču viņš bargākus sodus kā vienīgo risinājumu neuzskata par pareizu – atbildīgajām institūcijām būtu jāturpina strādāt pie prevencijas.

"Neskatoties uz to, ka ir arests un naudas sods, pietiekami daudz brauc dzērumā. Kaut kas ir jādara. Mēs varētu izvērtēt iespējamās sodu politikas izmaiņas un nākt klajā ar priekšlikumiem. Jāuzlabo prevencija, jāskatās visos virzienos, jo, vienā virzienā ejot, neatrisināsim problēmu," uzsvēra Kozlovskis.

Ministrs secinājis, ka ir palielinājies velosipēdu un mopēdu vadītāju skaits, kas brauc reibumā. Pašlaik šiem braucējiem par šādu pārkāpumu ir vien naudas sods, taču viens no risinājumiem varētu būt autovadītāja tiesību atņemšana, ja šīs kategorijas braucējiem tiesības vispār ir.

Grib konfiscēt dzērājšoferu auto

Tikmēr Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) kopā ar sadarbības partneriem šodien atklāja pirmsjāņu kampaņu «No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze», kas «skarbi, reāli un patiesi» brīdinās iedzīvotājus, kādas sekas var būt, sēžoties pie stūres reibumā.

CSDD direktors Andris Lukstiņš gan uzsvēra, ka šī kampaņa nav paredzēta tikai Jāņu svētkiem, bet rosinās cilvēkus par šo jautājumu domāt arī citās dienās - gan darba, gan brīvdienās. Lukstiņš norādīja, ka šogad situācija ar dzērājšoferiem un to izraisītām avārijām ir ļoti bēdīga. Viņaprāt,

sodiem jābūt vēl bargākiem un esot arī jādomā par izmaiņām normatīvajos aktos, lai paredzētu iespēju konfiscēt dzērājšoferu automašīnas,

ar kurām izraisīti ceļu satiksmes negadījumi.

Visbiežāk avarē jaunieši ar veciem auto Latgalē

Raksturojot situāciju, Lukstiņš pavēstīja, ka visbiežāk auto reibumā stūrē vīrieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem, turklāt viņu automašīnas ir vecākas par 20 gadiem. "Tie ir vraki, zārki, kuri ir jāaizvāc," pamatoja Lukstiņš un piebilda, ka arī jauniešu auto, kuri neilgi pēc gadumijas gājā bojā Krāslavas apkārtnē, bija neatbilstošā tehniskā stāvoklī.

Tāpat apkopotā informācija liecina, ka visbiežāk avārijas, kuras izraisītas reibumā, notiek lauku reģionos, īpaši Latgalē. Turklāt gandrīz visas auto avārijas, kuras tur [Latgalē] notiek, izraisītas dzērumā," teica Lukstiņš.

Savukārt Rīgā, Garkalnes apkārtnē, esot vismazāk avāriju, kuras izraisītas dzērumā. Lukstiņš pakaidroja, ka lielais avāriju skaits, kas lauku reģionos tiek izraisītas reibumā, varētu būt daudz mazāks, ja līdzekļu taupīšanas dēļ nebūtu samazināts policistu skaits.

Arī Mistre apliecināja, ka «normatīvā bāze pilnā apmērā nedarbojas, esam nulles punktā». Viņa sacīja, ka policija sēdīsies pie kopīga galda ar CSDD un domās, kā situāciju uzlabot.

Dzērājšoferi izraisījuši 456 avārijas

Kampaņas «No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze» laikā ir izveidots šausminošs video, kā arī audio ieraksts par kādu reālu gadījumu, kad iereibuša puiša izraisītā avārijā gāja bojā skaista meitene. Lai vēl vairāk vizualizētu, kas paliek pāri no spēkrata pēc šādas avārijas, kampaņas veidotāji trīs dažādās vietās - pie tirdzniecības centra «Mols», skvērā starp Brīvības bulvāri un Tērbatas ielu un pie tirdzniecības parka «Alfa» - izvietos automašīnu vrakus.

Jau ziņots, ka šā gada piecos mēnešos ir divkāršojies dzērājšoferu izraisīto avāriju skaits - notikušas jau 456 šādas avārijas. Pērn no janvāra līdz maija beigām Latvijā reģistrēti 203 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bija iesaistīts vismaz viens transportlīdzekļa vadītājs alkohola reibumā.

Turklāt 2012.gadā dzērājšoferu izraisītajās avārijās bojā gājuši desmit cilvēki, pērn - septiņi.

Komentāri (159)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu