Klāt pirmā skolas diena! (88)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET/LETA

Klāt pirmā skolas diena! Septembra pirmajā darba dienā durvis vērs simtiem Latvijas bērnudārzu, sākumskolu, pamatskolu, vidusskolu un augstskolu. Jaunā mācību gada pirmā diena ir svētki ne tikai skolēniem, bet arī visiem ar izglītību saistītajiem cilvēkiem. Portāls TVNET novēl - lai visiem lasītājiem veiksmīgs jaunais mācību gads!

Aplēses liecina, ka šogad mācības 1.klasē sāks aptuveni 20 tūkstoši bērnu.

Savukārt prognozētais skolēnu skaits vispārizglītojošās dienas apmācības programmās jaunajā mācību gadā ir vairāk nekā 202 tūkstoši bērnu.

Pēdējā laikā pilsētu skolās vērojama tendence, ka tajās arvien biežāk atgriežas skolēni, kas vairākus gadus pavadījuši ārzemēs. Bērni, kuri ilgāku laiku pavadījuši ārzemēs, bieži vien lasa ar grūtībām, tāpēc jādomā, kā viņiem sniegt atbalstu.

Rīgā skolas gaitas pirmajā klasē sāks seši tūkstoši bērnu. Skolēnu skaits skolās samazinās, un tiek prognozēts, ka skolas gaitas Rīgas skolās šajā mācību gadā sāks 65 191 skolēns.

Policija pastiprināti uzmanīs jauniešu izklaides un pulcēšanās vietas

No piektdienas līdz nākamās nedēļas beigām Rīgas policisti pastiprinātu uzmanību pievērsīs jauniešu izklaides un pulcēšanās vietām.

Papildus policija veiks arī reidus izklaides vietās un alkohola tirdzniecības vietās, kur policijas darbinieki uzmanīs, lai skolēni nelietotu alkoholiskos dzērienus vai citas apreibinošas vielas un viņiem šīs vielas arī netiktu tirgotas.

Jābrauc lēnām un uzmanīgi!

No 3.septembra līdz 9.septembrim pie Rīgas mācību iestādēm ieteicamais braukšanas ātrums ir 30 kilometri stundā, tādēļ arī to apkārtnē patrulēs policija. Arī fotoradaru dislokācija būs pietuvināta mācību iestādēm.

Ar bērniem vajadzētu pārrunāt uzvedību uz ielas un atgādināt par ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu.

Uzmanīgi ar uguni!

Arī ugunsdzēsēji aicina pirms jaunā mācību gada atgādināt bērniem par drošību. Vecākiem un pedagogiem vajadzētu atgādināt bērniem, kas jādara, lai nepieļautu ugunsnelaimes izcelšanos, un kā rīkoties ugunsgrēka gadījumā.

Visbiežāk bērnu izraisītie ugunsgrēki izceļas laikā, kad nodarbības skolā ir beigušās un bērni atrodas ceļā no skolas vai paši saimnieko, gaidot mājās vecākus no darba, - no plkst. 15 līdz 19.

Tiek nodarīti materiālie zaudējumi, un cieš arī paši bērni.

Pat ja ugunsnelaimē nav gūtas fiziskas traumas, notikušā psiholoģiskais pārdzīvojums var atstāt nopietnas sekas bērna turpmākajā attīstībā.

Daudzās ģimenēs jaunais mācību gads saistās ar finansiālām rūpēm, kā sagādāt bērniem visu nepieciešamo skolai. Tiesībsarga birojs sācis vairākas aktivitātes, lai panāktu, ka Latvijā ir bezmaksas pamata un vidējā izglītība, kā to nosaka likums. Birojā secināts, ka skolas šantažē vecākus.

Vecāki bieži vien saņem no skolas sarakstu, kādi mācību līdzekļi ir jāpērk par savu naudu, kas, pēc tiesībsarga uzsvērtā, ir prettiesiski.

Lai uzzinātu, cik daudz naudas Latvijas iedzīvotāji tērē bērnu sagatavošanai skolai, portāls TVNET iesaistījies projektā «Skolas nauda». Jaunākā informācija liecina, ka bērnu sagatavošana skolai vecākiem izmaksā ļoti dažādas summas - no desmit līdz pat vairākiem simtiem latu.

Seko līdzi TVNET!

Portāls TVNET pirmajā skolas dienā sekos līdzi skolās notiekošajam un ziņos par aktualitātēm visas dienas garumā.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu