Jaunais mācību gads bez cīsiņiem, bet ar pienu un transportu par velti (75)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad pirms jaunā mācību gada daudz diskutēts par izglītības reformām, par mācību līdzekļu dārdzību un veselīgākas maltītes nepieciešamību skolās. Dažas iepriecinošas pārmaiņas skolēnus gaida jau šajā mācību gadā, cerams, kādreiz sagaidīsim arī lielākas reformas. Šogad pirmā septembra diena iekrīt brīvdienās, kas nozīmē, ka ģimene Zinību dienu varēs atzīmēt kopā! TVNET novēl veiksmīgu jauno mācību gadu un priecīgu Zinību dienu!

Skolēni vairs nemielosies ar cīsiņiem un frī kartupeļiem

No šā mācību gada skolēnu ēdienkartē aizliegts iekļaut frī kartupeļus, kā arī cīsiņus un sardeles ar gaļas saturu zem 70%, to paredz spēkā stājušies Ministru kabineta noteikumi par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās, sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs, kā arī slimnīcās. Tāpat valsts līdzfinansējuma ietvaros Latvijas pirmsskolu audzēkņi un vispārējās izglītības iestāžu 1.–9. klases skolēni turpmāk varēs saņemt līdz 250 mililitriem piena bez maksas katru mācību dienu.

Skolēniem nedrīkst piedāvāt arī žāvētus, kūpinātus un sālītus gaļas un zivju produktus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, burgerus, gaļas un zivju konservus vai mehāniski atdalītu vistas gaļu. Savukārt kā piedevas ēdieniem nevar pasniegt majonēzi, kečupu, tomātu mērci un krējuma izstrādājumus - tos atļauts izmantot tikai ēdienu pagatavošanā.

Izglītojamo uzturā turpmāk nedrīkst būt frī kartupeļi, kartupeļu kroketes un citi eļļā vārīti un analogi pārtikas produkti, kā arī konditorejas izstrādājumi, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki. Vienlaikus skolās ēdiena gatavošanā turpmāk nelietos margarīnu.

Turpmāk bezmaksas pienu dzers pirmsskolas vecuma bērni un 1.-9. klases skolēni

Sestdien spēkā stājas Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos «Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu piena produktu piegādei izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs», kas paredz no 1. septembra «Skolas piena» programmā bezmaksas glāzi piena dienā arī 5.–9. klases skolēniem.

Līdz šim noteikumi paredzēja, ka valsts līdzfinansējumu atbalsta pretendents var saņemt par piena piegādi pirmsskolas un 1.–4. klases skolēniem, tādējādi nodrošinot viņiem iespēju saņemt bezmaksas glāzi piena ik dienu. Savukārt par piena un piena produktu piegādi pārējiem – 5.-12. klases vispārējās izglītības iestāžu audzēkņiem atbalsta pretendents saņēma tikai Eiropas Savienības (ES) noteikto atbalsta likmi aptuveni 0,13 latu par litru, kas noteica, ka šiem skolēniem piens un piena produkti programmā bija pieejami par pazeminātu cenu.

Saskaņā ar sniegto informāciju līdz ar noteikumu grozījumu akceptēšanu noteikts, ka valsts līdzfinansējuma ietvaros Latvijas pirmsskolu audzēkņi un vispārējās izglītības iestāžu 1.–9. klases skolēni turpmāk varēs saņemt līdz 250 mililitriem piena bez maksas katru mācību dienu.

Rīgas skolēni sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas

No šodienas visi Rīgas vispārizglītojošo skolu skolēni sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas, to paredz šā gada maijā Rīgas domes pieņemtie grozījumi domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas sabiedriskajā transportā. Bezmaksas sabiedrisko transportu piedāvās arī citas Latvijas pilsētas, piemēram Sigulda.

5.-12. klašu skolēnu bezmaksas pārvadāšana sabiedriskajā transportā pašvaldības uzņēmumam «Rīgas satiksme» gadā izmaksās apmēram 3,1 miljonu latu, bet šogad no septembra līdz decembrim - apmēram 1,1 miljonu latu, liecina uzņēmuma veiktie aprēķini. Nepieciešamais finansējums tiks piešķirts Rīgas domes budžeta grozījumos, palielinot dotāciju «Rīgas satiksmei».

Skolēni no 1. līdz 4. klasei jau iepriekš sabiedrisko transportu izmantoja bez maksas, bet pārējie tika pārvadāti ar 60% atlaidi, pērkot mēneša abonementa biļetes, vai 50% atlaidi, iegādājoties noteiktam braucienu skaitam paredzētās biļetes.

Bez maksas sabiedriskajā transportā nedrīkstēs braukt Rīgas arodskolu audzēkņi.

Kā ziņots, tiesībsargs Juris Jansons iepriekš Rīgas domei pārmetis nepārdomātu atlaižu politiku, piešķirot tiesības braukt sabiedriskajā transportā bez maksas tikai vispārizglītojošo skolu skolēniem, bet ne arodskolu audzēkņiem.

Pirmā septembra diena iekrīt brīvdienās, kas nozīmē, ka ģimene Zinību dienu varēs atzīmēt kopā! TVnet piedāvā idejas, kādus pasākumus kopā ar skolēniem apmeklēt 1. septembrī! Zinību tirgus notiks Kalnciema kvartālā.

1. septembrī VEF Kultūras pils Lielajā zālē plkst. 12.00. notiks labdarības pasākums - koncerts «Sveika skola»! Ar īpašām svētku aktivitātēm 1.septembrī sveic arī Dabas muzejs.

1.septembrī plkst. 15:00 Jauniešu mēnesi atklās pasākums «Zem viena jumta» par godu Zinību dienai. Vērmanes dārzs šogad tiks sadalīts kvartālos - Drošības, Izglītības, Mākslas, Sporta un Veselības. Starp tām būs arī Organizāciju un Valsts policijas aleja un grāmatu maiņas punkts.

Savukārt svētdien, 2. septembrī, Vērmanes dārzā no plkst. 11.00 līdz 18.00 risināsies pasākums «Nāc un piedalies», kurā ikvienam interesentam, īpaši maziem bērniem un skolēniem, būs iespēja izraudzīties interešu pulciņu, kurā iesaistīties un darboties jaunajā mācību gadā.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu