Valsts pārvaldē algu reforma; profesionāļi pelnīšot labi (314)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ministru kabinets šodien akceptēja Valsts kancelejas izstrādāto cilvēkresursu koncepciju, kas paredz būtiski uzlabot valsts pārvaldes darbu un piesaistīt profesionālus darbiniekus. Šī koncepcija attiecas uz 32 000 ministrijās un to padotības iestrādēs nodarbināto.

Koncepcija paredz atalgojuma reformu, turpmāk jebkādus materiālos stimulus sasaistot ar darba rezultātu un mērķiem, saknē izskaužot «trekno gadu» prēmēšanas praksi.

Valsts kancelejas sagatavotajā dokumentā ir noteikti arī konkrēti uzdevumi, kas jāizpilda konkrētos termiņos, lai uzlabotu valsts pārvaldes darbību un padarītu to profesionālāku. Uzdevumu izpilde sākusies jau šā gada sākumā un turpināsies līdz pat 2019.gadam.

Plānā darbi ilgam laikam

Laika grafikā paredzēts, ka līdz 2016.gadam notiks saspringtākais un aktīvākais darbs pārmaiņu ieviešanā valsts pārvaldē, taču no 2013. līdz 2019.gadam ir dažādi regulārie pasākumi, piemēram, tradicionālo Ēnu dienu rīkošana, atvērto durvju dienas, informatīvās kampaņas, vadītāju kompetenču attīstīšana.

Kā uzdevumu izpildītāji ir minētas vairākas institūcijas un iestādes, piemēram, Valsts kanceleja, Finanšu ministrija, Valsts administrācijas skola, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kā arī visas valsts pārvaldes iestādes. Valsts kancelejai tāpat būs pienākums līdz 2016.gada 1.jūnijam sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā starpposma ziņojumu par koncepcijas ieviešanu, bet līdz 2019.gada 1.jūnijam ir jāiesniedz gala ziņojums par koncepcijas ieviešanu un jāizstrādā priekšlikumi par valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstību turpmākajos gados.

Profesionāļus atlasīs īpašā kārtībā

Koncepcija paredz ieviest modernu pieeju, lai valsts pārvaldē noturētu un motivētu augsta līmeņa profesionāļus. Tāpat šī koncepcija paredz piesaistīt darbam valsts pārvaldē profesionālus cilvēkus saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā.

Koncepcijā piedāvāti jauni elementi valsts pārvaldes darbinieku motivēšanai, piemēram, tie, kuri sasniegs izcilus rezultātus, tiks materiāli stimulēti, kā arī plānots izmantot attālinātā darba iespējas. Tāpat ir plānots veicināt jauniešu nodarbinātību, piedāvājot jauniešu stažēšanās programmu, kā arī programmu, lai veicinātu profesionāļu atgriešanos valsts pārvaldē, tostarp ārvalstīs mītošo. Īpašas metodes paredzētas darbinieku atlasei darbam valsts pārvaldē, piemēram, augsta līmeņa vadītāju atlasē piesaistīt arī personāla atlases profesionāļus. Tāpat valsts pārvaldē būs vienoti darbinieku atlases principi.

Darbā turpmāk orientēsies uz rezultātu

Darba efektivitātes uzlabošanai plānots ieviest darba laika uzskaiti un uz rezultātu orientētu darba izpildes sistēmu. Koncepcijā arī paredzēts pilnveidot valsts pārvaldes darba samaksas sistēmu, sasaistot mainīgo atalgojuma sadaļu ar darba izpildi, sašaurinot mēnešalgu diapazonu, piedāvājot līdzvērtīgu sociālo garantiju apjomu visiem valsts pārvaldē nodarbinātajiem.

Politikas plānošanā Valsts kanceleja piedāvā atbalstīt variantu, kas paredz cilvēkresursu attīstības politikas un valsts sektora darba samaksas politikas nodalīšanu jeb saglabāt jau esošo situāciju. Savukārt politikas ieviešanā paredzēts atbalstīt variantu, kas paredz cilvēkresursu attīstības politikas ieviešanas funkcijas stiprināšanu Valsts kancelejā, kas iekļauj tādus pasākumus kā centralizēta profesionālā atlase, rotācijas un karjeras attīstības sistēma, talantu vadība, metodiskā vadība. Ja tiek atbalstīts šis variants, tad Valsts administrācijas skolai nākamgad papildus būtu nepieciešami vēl 108 900 latu, aprēķinājusi Valsts kanceleja.

Strādājošo skaitu nesamazinās

Lai gan koncepcijā nav paredzēts nedz palielināt, nedz arī samazināt valsts pārvaldē nodarbināto skaitu, ja, ieviešot koncepciju, radīsies secinājumi, ka ir nepieciešams samazināt darbinieku skaitu, tas tiks darīts, žurnālistiem iepriekš atzina Valsts kancelejas direktores vietniece Eva Upīte. Tomēr galvenais koncepcijas mērķis ir mainīt valsts pārvaldē strādājošo domāšanu saistībā ar izvirzīto mērķu sasniegšanu.

Pagājušā gada pirmajā pusē veiktajā pētījumā atklājies, ka vairāk nekā 50% valsts pārvaldē nodarbināto atzinuši, ka civildienesta sistēma nav pietiekami efektīva un nenodrošina ne darba rezultātus, ne arī kvalitāti. Savukārt 73% aptaujāto pauduši uzskatu, ka valsts pārvaldē par vienādiem pienākumiem dažādās iestādēs nav iespējams saņemt vienādu atalgojumu.

Komentāri (314)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu