Īrijas premjers apgalvo, ka fiktīvo laulību problēma tiek risināta (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdien Īrijas premjers Enda Kenijs tikšanās laikā ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) stāstīja, ka Dublina risina fiktīvo laulību problēmu.

«Ievērojams skaits fiktīvo laulību ar Latvijas pilsoņiem tiek noslēgtas tieši Īrijā lielā mērā ļoti liberālās likumdošanas un kontroļu trūkumu dēļ, kas pārbaudītu šo laulību realitāti,» sacīja Dombrovskis, kurš fiktīvās laulības minēja kā problēmjautājumu valstu attiecībās.

Pēc Latvijas valdības vadītāja teiktā, fiktīvās laulības zināmā mērā ir viena no cilvēktirdzniecības formām, tādēļ viņš vērsis īru kolēģa uzmanību uz nepieciešamību risināt šo problēmu. «Īrijas premjers apstiprināja, ka zina šo problēmu un risina.»

Arī Kenijs sacīja, ka nevēlas redzēt situāciju, kad jaunām sievietēm no Latvijas piedāvā naudu, lai viņas slēgtu fiktīvas laulības. Šādi gadījumi tiek izmeklēti, taču veiksmīgam rezultātam nepieciešamas izmaiņas likumdošanā. Īrijas premjers solīja Latvijas pusi informēt par to, kā sokas ar šīs likumdošanas sagatavošanu.

Tāpat premjeri runājuši par lielo latviešu kopienu, kas dzīvo Īrijā. Tā kā Īrijai pašai ir liela pieredze ar emigrāciju, Latvija varētu smelties īru pieredzē, kā veicināt prom aizbraukušo atgriešanos. «Jāatzīst, ka fundamentālais jautājums ir Latvijas pusē - Latvijas ekonomiskā attīstība un darba vietu radīšana, lai iedzīvotāji redzētu sev perspektīvu šeit Latvijā, un, pirmkārt, lai viņiem nebūtu stimuls braukt prom un, otrkārt, lai iedzīvotāji arī sāktu atgriezties. Pamatā tas ir ekonomisks jautājums,» teica Dombrovskis.

Abi premjeri runāja par ES aktualitātēm, tostarp par Latvijas pievienošanos eirozonai un par vakar saņemto pozitīvo Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas vērtējumu Latvijas kļūšanai par eirozonas dalībvalsti. «Mēs, protams, ceram uz Īrijas kā ES prezidējošās valsts atbalstu šajos jautājumos, lai 9.jūlijā mēs tiešām varētu teikt, ka Latvija pievienojas eirozonai,» teica Latvijas premjers.

Valdību vadītāji runājuši arī par nākamo finanšu perspektīvu 2014.-2020.gadam. «Īrijas prezidentūra informēja par sarunu gaitu. Mēs tiešām ceram, ka šī mēneša laikā sarunas izdosies sekmīgi noslēgt.» Tāpat spriests par banku savienību, «Horizonts 2020» programmu, kopējās lauksaimniecības politikas reformu un citiem jautājumiem.

Abi premjeri atzina, ka valstu sadarbība ir laba, kā arī pozīcijas daudzos ES jautājumos sakrīt. Kenijs norādīja, ka Latvija veikusi lielu darbu, pārvarot ļoti grūtu periodu, kas prasīja smagu lēmumu pieņemšanu.

Īrijas premjerministrs ieradies darba vizītē Rīgā, kur viņš tiekas ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un Dombrovski.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu