«Maxima» Latvijas vadība liegusi veidot arodbiedrības (96)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairumā gadījumu mazumtirdzniecības uzņēmuma «Maxima» darbiniekiem arodbiedrības liedz veidot vietējie uzņēmuma vadītāji, nevis mātes kompānijas vadība, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

«Izskanēja pat viedoklis, ka «Maximas» vadība liedz darbiniekiem veidot arodbiedrības. Jāteic, ka to pat nedara ārvalstu uzņēmuma īpašnieki, bet gan vietējie «vagariņi», kas grib uzkalpoties un sevi parādīt labākā gaismā tiešo darba devēju acīs. Nereti, rīkojoties šādi, vietējie vadītāji pārcenšas,» teica Krīgers.

Viņš norādīja, ka vēl pirms kāda laika šādas problēmas bija vērojamas lielveikalu ķēdes «Rimi» sistēmā. «Tur pret arodbiedrībām ārvalstu īpašnieki neiebilda. Pret to veidošanu vērsās vietējie vadītāji,» sacīja LBAS vadītājs.

Tai pašā laikā viņš atzina, ka

«Maximā» arī ir grūti izveidot arodbiedrību, taču atzīmēja, ka pēdējā laikā situācija sāk uzlaboties.

«Pēdējā laikā ir bijis grūdiens un ir 70 drosmīgi cilvēki, kas ir apvienojušies arodbiedrībā,» viņš teica, piebilstot, ka arodbiedrības nebija arī veikalā, kurā notika traģēdija.

Viņš aicināja «Maxima» darbiniekus pārvarēt bailes pret darba devēju un izmantot savas likumā noteiktās tiesības, apvienojoties arodbiedrībā, lai ar to palīdzību risinātu, gan darba tiesību, gan darba drošības jautājumus. «Diemžēl «Maximas» sistēma ir raksturīga ar to, ka darbinieki nelabprāt runā par tām problēmām, ar kādām saskaras darba vietās. Šādi ziņojumi ne allaž palīdz konstatēt to faktu par pārkāpumu. To nevar izdarīt arī Darba inspekcija, jo no šādiem anonīmiem iesniegumiem ne allaž var saprast, kurā veikalā pārkāpums ir noticis. Ja runā par pārkāpumiem, tad arī cilvēkiem pašiem jābūt drosmīgākiem, lai sistēmu sakārtotu,» viņš atzina.

LBAS priekšsēdis norādīja, ka

šo problēmu risināšanai ir piesaistīta arī Lietuvas un Igaunijas arodbiedrību palīdzība.

«Mēs gribam tikšanos ar «Maxima» lielo vadību – galvenajiem «Maxima» īpašniekiem, lai būtu skaidrs, ka tādi «Maxima» vadītāja paziņojumi, kādi bija vakar, nav saistīti ar kopējo lielveikalu ķēdes politiku. Ceru, ka īpašnieki domā cilvēcīgi saprotamās kategorijās,» sacīja Krīgers.

Viņš arī aicināja «Maxima» darbiniekus kļūt drošākiem, sadarboties ar Tirdzniecības darbinieku arodbiedrību, lai «šī verdziskā pakļautība beigtos».

Jau rakstījām, ka pēc traģēdijas «Maxima» lielveikalā Zolitūdē, kad, iebrūkot veikala jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, aktualizējies jautājums par darba tiesību pārkāpumiem lielveikalu ķēdē.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu