VUGD detalizēti aprakstīs rīcību pēc signalizācijas ieslēgšanās (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciālisti detalizēti aprakstīs rīcību signalizācijas ieslēgšanās gadījumā, stāstīja VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš.

«Šobrīd tas ir noregulēts tikai tādā līmenī, ka ir noteikts, kādām signalizācijām un kur jābūt uzstādītām, kādi ir to darbības un izmantošanas principi, bet konkrētas rīcības nav noteiktas, tāpēc arī ir spekulācijas. Pašlaik vienam plānā ir tā ierakstīts, otram savādāk. Tā kā šobrīd ir atvērti ugunsdrošības noteikumi, mēs šo kārtību detalizēti aprakstīsim, lai turpmāk nerastos nekādi jautājumi par rīcību šādās situācijās,» atzina Āboliņš.

Sabrukušā lielveikala «Maxima» darbinieki medijiem stāstīja, ka pirms traģēdijas, kas paņēma 54 cilvēku dzīvības, skanēja signalizācija, ko apsardzei nav izdevies atslēgt, taču cilvēku evakuācija nenotika. Signalizācija veikalā ieslēgusies arī iepriekš.

Āboliņš stāsta, ka ir jānošķir divi gadījumi.

«Ir gadījums, kad apsardzes pults saņem signalizācijas signālu. Šajā brīdī sākas darbības improvizācija atbilstoši tam, kā attiecīgais atbildīgais par objektu ir izstrādājis drošības pasākumu instrukciju. Tātad apsargs iet un pārliecinās, vai ir acīmredzami draudi cilvēku dzīvībai un evakuācija ir jāuzsāk. Tā ir sarežģīta situācija [jo lēmumu jāpieņem apsargam]. Savukārt situācijā, kad neapšaubāmi ir redzams apdraudējums, un nostrādā signalizācija, ieslēdzas nākamā pakāpe – ieslēdzas trauksmes signalizācija un paziņojuma teksts, kas liek pamest telpas. Tur pat nevar būt domas vai spekulācijas, ka evakuāciju var neveikt,» viņš uzsver.

Viņš norāda, ka VUGD analizē abus gadījumus, gan pirmo situāciju, kurā ir tikai signāli, kādām jābūt tālākajām rīcībām – vai un kā jāiet pārliecināties par notikušo, vai ir vai nav jāevakuē cilvēki, gan otru situāciju, kurā ir acīmredzams apdraudējums cilvēkiem un nevar būt variantu, ka cilvēkus neevakuē.

Sabrukušā lielveikala «Maxima» signalizācijas nostrādāšanas iemesli un laiki joprojām tiek analizēti.

«Kad šī informācija būs publiska, tad varēsim to izanalizēt arī no sava viedokļa un izdarīt kādus secinājumus. Bet principā es uzskatu, ja bija šis acīmredzamais apdraudējums un trauksmes signalizācija, tad nevar būt spekulācijas, vai ir kas jādara. Kā jau teicu, uzņemties kādam atbildību, ka to var nedarīt, ir augsta cena,» teica Āboliņš.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu