Latvija piedalīsies militārās operācijās, ja lūgumu pēc palīdzības izteiks ārpus NATO esoša valsts (133)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdība otrdien, 6.maijā lems par grozījumiem likumā, kas paredz iespēju nosūtīt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību vai atsevišķas personas dalībai starptautiskajā operācijā arī gadījumā, ja lūgumu pēc palīdzības ir izteikusi valsts, kas nav NATO vai ES dalībvalsts, liecina valdības darba kārtība.

Aizsardzības ministrija norāda, ka viens no nosacījumiem, lai pieņemtu lēmumu par NBS dalību starptautiskajā operācijā, ir to starptautisko organizāciju rezolūcija, rekomendācija vai lūgums, kuru dalībvalsts ir Latvija vai ar kurām sadarbojas Latvija, kā arī NATO vai ES dalībvalsts lūgums. Praksē šis nosacījums var radīt sarežģījumus gadījumā, ja lūgumu sniegt palīdzību izteikusi valsts, kas nav ne NATO, ne ES dalībvalsts.

Likumprojekts arī paredz precizēt nosacījumu, kas nepieciešams, lai personālsastāvs, kurš, piemēram, dien starptautiskas operācijas komandstruktūrā NATO vai Eiropas Savienības teritorijā, netiktu kļūdaini uzskatīts par starptautiskā operācijas esošu, tādējādi pretendējot arī uz visām ar dienestu paaugstinātas bīstamības apstākļos saistītajām sociālajām garantijām un piemaksām.

Ministrija arī sagatavojusi grozījumus Nacionālās drošības likumā

Mūsdienās pastāvošie apdraudējumi, ar kuriem Latvija saskaras kā NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, pieprasa, lai valsts amatpersonu rīcību reglamentējošās tiesību normas veicinātu dinamisku un efektīvu lēmumu pieņemšanu militāru draudu gadījumā.

Pašlaik normatīvajos aktos nepastāv vienota kārtība, kādā nacionālā līmenī tiek pieņemts lēmums par NATO iesaistīšanos starptautiskas krīzes risināšanā un jaunas operācijas uzsākšanu. Latvijas līdzdalība kopējā konsultāciju un lēmumu pieņemšanas procesā NATO ietvaros būtu uzskatāma par Latvijas iesaisti starptautiskās drošības politikas veidošanā.

Šis jautājums ietver politiskos, drošības, ekonomiskos un vēl citus apsvērumus, kas jāņem vērā, lemjot par Latvijas nostāju. Līdz ar to, NATO ietvaros lemjot par jaunas starptautiskās miera nodrošināšanas operācijas uzsākšanu, lēmumu par Latvijas pozīciju pieņemtu premjers, konsultējoties ar ārlietu un aizsardzības ministru.

Trīspusējām konsultācijām starp ārlietu un aizsardzības ministru un premjeru būtu jānotiek maksimāli laicīgi.

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu