Skolēnus un pedagogus jaunajā mācību gadā sagaida vairākas pārmaiņas (55)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar jaunā mācību gada sākumu skolēnus un pedagogus sagaida vairākas pārmaiņas gan mācību procesā, gan skolas sadzīvē.

No 1.septembra brīvpusdienas tiks nodrošinātas arī 3.klases skolēniem. Šim mērķim no valsts budžeta 2014.gadā paredzēts finansējums 11 679 100 eiro apmērā. Pieaugusi ir arī valsts budžeta dotācija vienam bērnam – tagad tā sasniegusi 1,42 eiro dienā iepriekšējo 1,14 eiro vietā.

Ar jauna mācību cēliena sākumu pirmās

svešvalodas apguve sāksies jau pirmajā klasē.

Skolai jāpiedāvā kāda no Eiropas Savienības oficiāli noteiktajām valodām. Tās izvēle notiks pēc demokrātijas principa klasē.

Turpināsies jauna kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura izstrāde, un izmaiņas nākotnē skars gan pirmsskolas, gan pamatizglītības, gan vidusskolas mācību saturu, gan arī kvalitātes monitoringa sistēmu.

Tiks pilnveidotas atbalsta iespējas reemigrējušies skolēniem, lai atvieglotu viņu integrāciju valstī un izglītības sistēmā. Viens no šādu pasākumu kopuma ir papildu latviešu valodas, sociālo zinību un Latvijas vēstures nodarbības.

Plānots izstrādāt diagnosticējošos darbus matemātikā 8.klasei un dabaszinātnēs 9.klasei un īstenot to norisi 2015.gada februārī. Tāpat tiks organizētas diskusijas par centralizētā fizikas, ķīmijas un dabaszinību piloteksāmena projekta programmu un saturu

Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņus sagaida iespēja iesaistīties darba vidē balstītu mācību procesā. Šogad darba vidē balstītas mācības ir gatavas piedāvāt vismaz 22 skolas. Jaunajā mācību gadā šāda veida mācībās varētu būt iesaistīti aptuveni 500 audzēkņi, bet uzņēmumu skaits varētu palielināties līdz 170. Palielināsies arī piedāvāto programmu un iegūstama kvalifikāciju piedāvājums, kas varētu sasniegt 45 programmas un kvalifikācijas.

2014./2015.mācību gadā profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, kuri sekmīgi mācās, turpinās saņemt Eiropas Sociālā fonda (ESF) stipendijas. Piešķiramās mērķstipendijas apmērs pirmā kursa audzēknim ir no 14,23 līdz 28,46 eiro mēnesī, bet otrā, trešā un ceturtā kursa audzēknim - no 28,46 līdz 71,14 eiro mēnesī. Savukārt jauniešiem, kas pārsvarā pēc vidusskolas beigšanas iesaistījušies viengadīgajās vai pusotrgadīgajās profesionālās kvalifikācijas apguves programmās profesionālās kvalifikācijas līmeņa ieguvei, stipendijas apmērs ir no 70 līdz 115 eiro mēnesī un ir atkarīgs no izglītojamo sekmēm.

Savukārt pedagogiem ar pirmo septembri līdz 420 eiro paaugstinātā zemākā amata algas likme. Pedagogi, kuri ieguvuši 3., 4. un 5.pakāpi, saņems fiksētas piemaksas attiecīgi 31,87 eiro, 79,68 eiro un 99,60 eiro apmērā par vienu pedagoga darba likmi. Pedagogi saņems arī piemaksu 40% apmērā par papildu pienākumu un atbalsta pasākumu veikšanu.

2014.gadā ir piešķirti 1 403 817 eiro pedagogu profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanai (B programmas kursiem), kas dos iespēju iegūt papildu nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju vairāku priekšmetu mācīšanai pedagogiem, kuriem tas nepieciešams.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu