Darba grupa: Vairāku krimināllietu izmeklēšana KNAB tiek novilcināta (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītā darba grupa Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) konstatējusi ievērojamu kriminālprocesu skaitu, kuros izmeklēšana ir novilcināta.

Pagājušā gadā KNAB Izmeklēšanas nodaļā uzsākti 33 kriminālprocesi, tai skaitā 2013.gada pirmajā pusgadā - 20 kriminālprocesi. Šogad pirmajā pusgadā pēc datiem uz 28.augustu KNAB sākti 20 kriminālprocesi.

Pamatojoties uz darba grupas rīcībā esošo informāciju attiecībā uz korupcijas novēršanas apkarošanas kvalitatīvajiem rezultātiem,

darba grupa konstatējusi ievērojamu kriminālprocesu skaitu, kuros izmeklēšana ir novilcināta, tajā skaitā arī kriminālprocesos par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas ir ieguvuši plašu sabiedrisko rezonansi.

Turklāt atsevišķos kriminālprocesos izmeklēšana tuvojas termiņam, kas gandrīz trīs līdz piecas reizes pārsniedz vidējo kriminālprocesu izmeklēšanas ilgumu KNAB līdz nosūtīšanai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

«Ievērojot faktisko vidējo izmeklēšanas ilgumu birojā līdz krimināllietas nosūtīšanai kriminālvajāšanas uzsākšanai, var secināt, ka birojs vadās pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas stratēģijā 2008.-2010.gadam plānotajiem izmeklēšanas termiņiem,» teikts darba grupas atzinumā.

KNAB rezultātus valsts amatpersonu darbības kontroles jomā un partiju finansēšanas noteikumu izpildes kontroles jomā darba grupa vērtē kā apmierinošus.

Darba grupa konstatējusi, ka ilgstošās personālvadības problēmas veicina iestādes prestiža krišanos, bet personāla mainība apdraud institucionālo atmiņu un iestādes kopējo kompetenci pretkorupcijas funkciju īstenošanā. Pats KNAB sagatavotajā ziņojumā par biroja darbību šogad pirmajā pusgadā norādījis, ka birojā personāla mainība ir neliela un tas spēj noturēt darbiniekus.

Darba grupa kritiski vērtējusi KNAB uzskatu, ka saņemto iesniegumu un sūdzību skaits liecina par sabiedrības uzticību biroja darbam.

Darba grupa konstatēja, ka šāds KNAB pašvērtējums neatbilst šogad sociālo pētījumu aģentūras «Latvijas Fakti» veiktās aptaujas rezultātiem, kuros norādīts, ka KNAB prestižs sabiedrībā laikā posmā no 2007.gada līdz 2014.gadam mazinās un vidējais vērtējums turpina kristies.

Šogad KNAB kā ļoti vai diezgan godīgu raksturoja 32% apjautāto Latvijas iedzīvotāju. Salīdzinājumā ar iepriekšējā pētījuma rezultātiem pozitīvo vērtējumu skaits ir sarucis par 10%. Kritisku viedokli pārstāvēja 22,9% respondentu, un tas ir par 7% vairāk nekā 2012.gadā.

Jau ziņots, ka vakar tika publicēti divu darba grupu atzinumi par KNAB un tā struktūru. Pētersones-Godmanes vadītā darba grupa uzskata, ka KNAB būtu vērts nodot IeM pārraudzībā, jo tiesībaizsardzības iestāžu sadarbība visefektīvāk darbojas tad, ja to padotība nav politiski un administratīvi sadalīta vairākās nozarēs.

Valsts kancelejas (VK) vadītā ekspertu darba grupa rosina veikt izmaiņas likumā, kas paredzētu stiprināt KNAB neatkarību no Ministru kabineta institucionālās pārraudzības. Pašreizējā redakcijā teikts, ka KNAB ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) vakar paziņoja, ka par KNAB darba uzlabošanas priekšlikumiem nepieciešama sabiedriskā diskusija, savukārt lēmums par konkrētu risinājumu būtu jāpieņem pēc parlamenta vēlēšanām, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks vakar preses konferencē kritizēja Pētersones-Godmanes darba grupu. Viņš tās priekšlikumus par pievienošanu IeM vērtēja negatīvi un sliecas domāt, ka šī darba grupa izveidota, lai viņu atceltu no amata.

KNAB šodien paziņojumā presei raksta, ka nepieciešams rūpīgi izvērtēt abu darba grupu secinājumus. Tāpēc jau tuvākajā laikā KNAB plāno sasaukt Sabiedriskās konsultatīvās padomes sēdi, lai speciālisti varētu ar tiem iepazīties. Tāpat KNAB apsver priekšlikumus iesniegt KNAB starptautisko sadarbības organizāciju izvērtēšanai.

Tajā pašā laikā KNAB atzinīgi novērtē VK vadītās darba grupas priekšlikumus. Šajā darba grupā darbojās arī Streļčenoks.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu