Ar depresiju Latvijā ik gadu slimo 115 000 darbspējīgu iedzīvotāju (72)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījumu datiem, ar depresiju Latvijā katru gadu slimo 115 000 iedzīvotāju darbspējīgā vecumā, pavēstīja projekta pārstāve Dita Bukovska.

Latvijā katru gadu aptuveni 6% iedzīvotāju valsts sistēmā saņem medicīnisko palīdzību psihisku traucējumu gadījumā, tomēr pētījumu dati un eksperti apliecina, ka reālā šo traucējumu izplatība valstī ir lielāka. Aptaujas dati rāda, ka pēdējā mēneša laikā biežu stresu, sasprindzinājumu un nomāktību izjutusi gandrīz desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju 15-64 gadu vecumā.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem no depresijas visā pasaulē ik gadu cieš vairāk nekā 350 miljoni iedzīvotāju, un tā ir trešā biežāk sastopamā psihiskā slimība Eiropā.

Pasaules garīgās veselības dienā, 10.oktobrī, Rīgas domes (RD) Labklājības departaments sadarbībā ar PVO pārstāvniecību Latvijā organizē psihiskās veselības aktualitātēm veltītu preses konferenci. Tajā piedalīsies RD Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte, PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne, Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents Elmārs Tērauds, Rīgas Stradiņa universitātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedras vadītājs Elmārs Rancāns, SPKC sabiedrības veselības analītiķis Toms Pulmanis un biedrība «Gaismas stars» pārstāvis Jānis Urtāns.

Preses konference norisināsies plkst.11 ANO Nama konferenču zālē, Pils ielā 21, Rīgā.

Pasaules garīgās veselības dienas tēma šogad ir «Sadzīvot ar šizofrēniju». Šizofrēnija ir viena no smagākajām psihiskajām saslimšanām, kas saistīta ar būtisku darba spēju un dzīves kvalitātes pazemināšanos un bieži turpinās visas dzīves garumā. Tiek uzskatīts, ka pasaulē aptuveni 1% iedzīvotāju ir šizofrēniskā spektra traucējumi. SPKC dati liecina, ka pērn Latvijā ar šiem traucējumiem slimojuši 19 419 cilvēki, kas veido 23% no SPKC reģistrā esošajiem pacientiem ar psihiskiem traucējumiem.

Pasaules garīgās veselības diena tiek atzīmēta katru gadu 10.oktobrī. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību psihiskās veselības aktualitātēm visā pasaulē un apvienot spēkus atbalsta pasākumos. Lai pievērstu uzmanību depresijas profilakses un palīdzības jautājumiem, RD Labklājības departaments izvietojis vides instalācijas Rīgas parkos, kurās aicina iedzīvotājus uz bezmaksas semināriem oktobrī un novembrī.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu