Rinkēvičs: Krievijas aktieris Porečenkovs nav gaidīts Latvijā (560)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Youtube

Krievijas aktieris Mihails Porečenkovs nav gaidīts Latvijā, sestdien savā tviterkontā paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš norādīja, ka Latvija konsekventi turpinās savu politiku attiecībā uz tiem, kas ar savu rīcību grauj starptautisko tiesību principus. Arī Latvijas Aizsardzības ministrija šodien paziņojusi, ka Ukrainas spēku apšaudīšana, slēpjoties ķiverē ar uzrakstu «Prese», ir starptautisko normu pārkāpums.

Šādi ārlietu ministrs reaģējis pēc tam, kad interneta vidē parādījās video materiāls, kurā redzams, kā Krievijā pazīstamais aktieris Porečenkovs apmeklē promaskaviskos kaujiniekus Donbasā un šauj no lielkalibra ložmetēja. Pats Porečenkovs gan apgalvojis, ka internetā redzamais video esot vien inscenējums, un izšautās patronas bijušas tukšas.

Latvijas Aizsardzības ministrija uzskata, ka ir pārkāptas starptautiskās normas, ņemot vērā, ka šim cilvēkam

[Mihailam Porečenkovam] galvā atradās ķivere ar uzrakstu «prese», kas var radīt maldinošu iespaidu par viņa piederību plašsaziņas līdzeklim.

Vēl bīstamāk ir tas, ka ar savu rīcību šī persona ir radījusi apdraudējumu citiem mediju pārstāvjiem, kuri ar tādām pašām atpazīšanās zīmēm uzturas vai plāno uzturēties Ukrainas austrumos.

Ķiveri rotā uzraksts "Prese"
Ķiveri rotā uzraksts "Prese" Foto: Youtube

AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins norādījis, ka pēc šī gadījuma kādai no karojošajām pusēm var rasties iespaids, ka pretinieks maskējas zem žurnālistu aizsega.

Jau iepriekš tā dēvētajā melnajā sarakstā ar Rinkēviča lēmumu iekļauti tādi Krievijas mākslinieki, kā Josifs Kobzons, Valērija, Oļegs Gazmanovs un Ivans Ohlobistins.

Jau ziņots, ka internetā parādījies video, kurā Porečenkovs apmeklē promaskaviskos kaujiniekus Donbasā un pie Doņeckas lidostas no lielkalibra ložmetēja apšauda Ukrainas spēku pozīcijas.

Aktieris turklāt tērpies tā, kā parasti tērpjas žurnālisti konflikta zonās - zilā bruņuvestē un ķiverē ar uzrakstu «prese».

Ukrainas Iekšlietu ministrijas Izmeklēšanas komiteja piektdien ierosinājusi pret aktieri krimināllietu par līdzdalību nelikumīgā bruņotā grupējumā.

Tikmēr Ukrainas pārstāvis Eiropas Savienībā (ES) Konstantīns Jeļisejevs vērsies pie ES vadības ar lūgumu reaģēt uz Porečenkova rīcību un noteikt viņam personīgas sankcijas.

Ukrainas pretterorisma operācijas preses centrs paziņoja, ka kaujinieki ceturtdien turpinājuši apšaudīt Doņeckas lidostu, kā arī divus dzīvojamos rajonus.

Porečenkovs ieradies kaujinieku kontrolētajos rajonos reklamēt savu jaunāko filmu.

Komentāri (560)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu