Krasta apsardze: ja aculiecinieki ziņotu par kaitbordistu ātrāk, iespējams, viņš tiktu izglābts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Baltijas jūrā netālu no Kolkas bez vēsts pazuda ekstrēmo sporta veidu piekritējs, kaitbordists Renārs Mileika. Krasta apsardze uzskata: ja aculiecinieki laicīgāk ziņotu par kaitbordista nespēju tikt krastā, iespējams, viņš tiktu izglābts.

«Glābšana tika sākta pēc aculiecinieku teiktā, ka kaitbordists vairāk nekā stundu ir centies tikt krastā paša spēkiem. Tas bija lielākais mīnuss, jo vajadzēja ziņot glābējiem par trauksmi ātrāk,» uzskata Jūras spēku flotes Krasta apsardzes dienesta pārstāvis Andris Skribis.

Viņš informē: ja aculiecinieks redz, ka kāds cits krastā netiek paša spēkiem, uzreiz jāzvana glābējiem!

Krasta apsardze VUGD glābšanas darbus vērtē pozitīvi

«Izslēdzot visas spekulācijas, paldies Dievam, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) netika ar laivu atklātajā ūdenī. Šādos laika apstākļos vēl nāktos glābt VUGD glābējus,» atzīst Skribis.

Viņš skaidro: pat ja būtu piemērota laiva jūras kuģošanai, šādos laika apstākļos, kādi ir Kolkas rajonā, kur saplūst divas straumes un ir neaprēķināmi vēja virzieni, ir 100% riskēšana ar dzīvību.

«Vēl vakar medijos bija spekulācijas par ūdens motocikliem, izturīgām jūras glābšanas laivām utt. Tās ir spekulācijas,» uzskata krasta apsardzes pārstāvis.

Glābēji nevar uzzināt, kurā vietā un kādos laikos ekstrēmo sporta veidu piekritēji šādos ekstrēmos laika apstākļos dodas jūrā, kad ir izsludināts ārkārtas brīdinājums.

«Kopumā pēc visiem algoritmiem, kā glābēji strādā Jūras koordinācijas un glābšanas centrā: ātri ierodoties notikuma vietā, veicot visas nepieciešamās glābšanas darbības, pārmeklējot visu teritoriju, aprēķinot vēju stiprumu un straumes ātrumu un virzienu, glābēji izdarīja visu nepieciešamo,» pauž Skribis.

Ja krasta apsardzes glābējiem būtu jāveic šāda veida glābšanas darbi atkārtoti, glābēji rīkotos tieši tāpat.

Kā ziņojām, glābšana tika pārtraukta svētdienas vakarpusē, tā arī kaitbordistu neatrodot. 30 gadus vecais ekstrēmais sportists Renārs Mileika sestdienas pēcpusdienā nespēja paša spēkiem tikt krastā, un 15:48 aculiecinieki zvanīja VUGD pēc palīdzības, bet krasta apsardze trauksmes signālu saņēma 15:54.

Pie Kolkas pazudušo kaitbordistu turpinās meklēt tikai brīvprātīgie

Brīvprātīgo meklēšanas darba koordinators Āris Muitnieks stāstīja, ka meklēšana vēl turpinās, taču to tagad veic tikai brīvprātīgie.

Muitnieks aicināja piekrastē dzīvojošos būt aktīviem un pievērst uzmanību savai apkārtnei, lai palīdzētu pēc iespējas ātrāk atrast pazudušo sportistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu