Piecām partijām par pārkāpumiem EP vēlēšanu kampaņā - naudas sods

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem 2014.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās piemērojis naudas sodu piecām partijām. Veicot politisko partiju un to apvienību iesniegto deklarāciju pārbaudes, tika konstatēts, ka piecas politiskās partijas un to apvienības neievēroja deklarācijas aizpildīšanas kārtību, norādīja nepatiesas ziņas deklarācijā, kopumā nenorādot līdzekļus 36 670,83 eiro apmērā.

Politiskā partija «Alternative» pieņēma ziedojumus no fiziskās personas, kas pārsniedz fiziskajai personai noteikto ierobežojumu attiecībā uz ziedojumu veikšanu vienai politiskajai partijai kalendārā gada laikā par 27 600 eiro. Tāpat «Alternative» nenorādīja izdevumus par prezentācijas materiāliem 28 000 eiro apmērā un dāvinājumiem 28 000 eiro apmērā. KNAB partijai piemērojis naudas sodu 2700 eiro apmērā.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) bija norādījusi nepatiesas ziņas deklarācijā - nenorādīja izdevumus par pasta pakalpojumiem 7531,04 eiro apmērā, reklāmu internetā 88,65 eiro apmērā un bukletu izgatavošanu 726 eiro apmērā. Tāpat netika ievērota deklarācijas aizpildīšanas kārtība - norādīti izdevumi, kas neattiecas uz EP vēlēšanām 13 612 eiro apmērā. ZZS tika piemērots 100 eiro naudas sods.

50 eiro naudas sods tika piemērots Latvijas Reģionu apvienībai (LRA), jo tā nenorādīja pasta izdevumus 250 eiro vērtībā, kā arī nesniedza paziņojumus par priekšvēlēšanu aģitāciju. Vēl Latvijas Atdzimšanas partijai un Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai tika piemēroti naudas sodi desmit eiro apmērā.

2014.gadā, 120 dienu ilgajā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, tika publicēta un pārbaudīta par politisko partiju un to apvienību 857 saņemtajiem dāvinājumiem (ziedojumiem) par kopējo summu 1 397 909 eiro. Salīdzinoši pašvaldību vēlēšanu priekšvēlēšanu aģitācijas periodā 2013.gadā tika publicēta un pārbaudīta informācija par politisko partiju un to apvienību 3277 saņemtajiem ziedojumiem par kopējo summu 2 241 042 eiro.

No 14 politiskajām partijām un to apvienībām, kas piedalījās EP vēlēšanās, divas partijas likumā noteiktajā kārtībā neiesniedza savas deklarācijas. Par savlaicīgi neiesniegtu vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju «Suverenitāte» tika saukta pie administratīvās atbildības un sodīta ar naudas sodu 40 eiro apmērā, savukārt partijai «Par prezidentālu republiku» tika izteikts mutvārdu aizrādījums.

Tāpat 2014.gadā KNAB saņēma 51 iesniegumu par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitācijas un partiju finansiālās darbības normatīvo aktu ievērošanā, kā arī par skaidrojumu sniegšanu. Par iesniegumos minētajiem faktiem birojs veica četras pārbaudes par iespējamo publiskas personas institūcijas administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai, septiņas pārbaudes tika veiktas par iespējamo slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju pirms vēlēšanām un 22 pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Iesniegumu izskatīšanas rezultātā 14 gadījumos tika konstatēti priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumi, kas bija ieskaitāmi partiju un to apvienību vēlēšanu kampaņas izdevumos un norādāmi vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās.

KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks preses konferencē šodien norādīja, ka šis KNAB ir bijis izaicinājumu gads, jo notika divas priekšvēlēšanu kampaņas. Viņš vērsa uzmanību uz dažām tendencēm, norādot, ka rupji pārkāpumi EP vēlēšanās netika konstatēti, kā arī vidējais ziedojumu apmērs vairāk nekā dubultojās, salīdzinot ar 2013.gada pašvaldību vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu