Likvidē Rīgas domes Revīzijas komisiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes deputāti ar valdošās koalīcijas balsu pārsvaru šodien nolēma likvidēt domes Revīzijas komisiju.

Šo lēmumu jau sākotnēji kritizēja un neatbalstīja Rīgas domes opozīcijas deputāti, saskatot interešu konfliktu Audita un revīzijas pārvaldes darbībā, kas turpmāk pildīs likvidētās komisijas funkcijas. Viņi uzsvēra, ka tiek likvidēta neatkarīga institūcija, kā vietā turpmāk darbosies pārvalde, kuras vadītāju ieceļ domes priekšsēdētājs, šādi radot interešu konfliktu un pamatu apšaubīt veikto pārbaužu rezultātus.

Likvidējamā komisija ir pakļauta Rīgas domei - tātad visu politisko spēku pārstāvjiem un vēlētājiem, bet Audita un revīzijas pārvalde atrodas tiešā priekšsēdētāja pakļautībā, skaidroja opozīcija. «Komisija kopš 1994.gada strādājusi, atradusi arī pārkāpumus. Pārvalde tieši pakļauta priekšsēdētājam - ar kādu neatkarību sirdī var strādāt?» savu nostāju jau iepriekš pauda nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai/LNNK» deputāti.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) tikmēr skaidroja, ka komisija sastāv no katra domē esošā politiskā spēka deleģētajiem pārstāvjiem, kas bieži ir lojāli partijai, bet nav kompetenti ar revīziju saistītās jomās. Līdz ar to nepastāvot vajadzība minēto komisiju saglabāt, jo domē darbojas Audita un revīzijas pārvalde, kas pilda tās funkcijas un kur strādā attiecīgajās jomās kompetentas personas.

Oponējot opozīcijas kritikai par interešu konflikta iespējamību, Radzevičs iepriekš arī skaidroja, ka pārvaldes direktores Aijas Roziņas kompetence nav apšaubāma, turklāt pārbaužu ziņojumus apstiprina revidents, nevis domes priekšsēdētājs vai cita politiska persona.

Lēmumu par komisijas likvidāciju kritizē arī bijušais Rīgas domes opozicionārs Jānis Mārtiņš Skuja. «Pašlaik Ušakovs likvidē pēdējo kontroles mehānismu Rīgā, kurā piedalās arī opozīcijas pārstāvji, jeb, ja Rīgai sāk trūkt naudas, tad jālikvidē instance, kura uzrauga naudas izlietojumu, tādēļ zūd pat teorētiska iespēja pārbaudīt «Rīgas satiksmi» (RS), vai tā ievērojusi Valsts kontroles ieteikumus. Jāpiebilst, tieši Ušakovs gadiem ilgi nav ļāvis Revīzijas komisijai pārbaudīt RS, ignorējot visus manus pieprasījumus,» skaidro Skuja.

Revīzijas komisija ir patstāvīga un neatkarīga Rīgas domes institūcija, kuru 15 cilvēku sastāvā ievēl Rīgas dome uz savu pilnvaru laiku no Rīgas pilsētas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem proporcionāli ievēlēto deputātu skaitam no katras politiskās organizācijas vai vēlētāju apvienības. Komisijas darbības mērķis ir sekmēt likumīgu un lietderīgu rīcību ar Rīgas pilsētas pašvaldības finanšu līdzekļiem un mantu.

Savukārt Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes pienākumos ietilpst revīziju veikšana Rīgas pilsētas pašvaldības centrālās administrācijas struktūrvienībās, iestādēs, institūcijās, aģentūrās, pašvaldības kapitālsabiedrībās un kapitālsabiedrībās, kurās Rīgas pašvaldības daļa pamatkapitālā pārsniedz 50 %, kontroles veikšana par līdzekļu izlietošanas likumību un lietderību minētajās struktūrvienībās, iestādēs, institūcijās un pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde ir tieši pakļauta Rīgas domes priekšsēdētājam, kurš kontrolē Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes darbību - apstiprina Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes iekšējo auditu un revīziju veikšanas stratēģiskā plāna un gada plāna izstrādes metodiku un apstiprina atbilstoši minētajai metodikai sagatavoto iekšējo auditu un revīziju veikšanas stratēģisko plānu un gada plānu, apstiprina iekšējā audita veikšanas un darba dokumentu izstrādes metodiku, saņem iekšējo auditu ziņojumus, pārskatus par iekšējā audita darba rezultātiem un plānošanu, audita ieteikumu ieviešanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs saņem iekšējo auditu, revīziju un tematisko pārbaužu rezultātā sagatavotos iekšējā audita ziņojumus, revīzijas aktus, revīzijas atzinumus, revīzijas pārskatus un tematiskās pārbaudes atzinumus, kā arī Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes sagatavotos pārskatus par iekšējā audita darba rezultātiem un plānošanu, pārskatus par audita ieteikumu ieviešanu, pārskatus par revīziju un tematisko pārbaužu rezultātiem. Rīgas domes priekšsēdētājs tiesīgs lemt, kuras Rīgas domes institūcijas vai amatpersonas ir iepazīstināmas ar minētajiem dokumentiem.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde sniedz informāciju arī Rīgas domes deputātiem gadījumos, kad šāds pieprasījums ir saņemts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu