Krievijas vēstniecība grib svinēt 9.maiju Latvijā. Pašvaldības pretimnākošas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Pēc 4 nedēļām Kremļa Sarkanajā laukumā būs grandioza militārā parāde par godu nacistiskās Vācijas sagraušanas 70. gadadienai. Krievijas plānus šos svētkus atzīmēt plaši un ar vērienu sajutušas arī Latvijas pašvaldības, kurās saņemts Krievijas vēstniecības aicinājums sadarboties Uzvaras dienas svinēšanā. Latvija 9.maiju nesvin, jo tas saistās ar mūsu valsts okupāciju 1940.gada jūnijā.

Tomēr, kā pārliecinājās Nekā Personīga žurnālisti, pašvaldībās nav vienotas nostājas pret Latvijas valstij diskutablo svētku svinēšanu. Drošības policija pašvaldībām iesaka atteikt sadarbību Krievijas vēstniecībai 9.maija Uzvaras dienas svinībām.

Marta sākumā Ogres novada dome saņēma Krievijas vēstnieka Aleksandra Vešņakova rakstisku lūgumu sadarboties Uzvaras dienas svinību organizēšanā. Vēstniecībai vajadzēja pašvaldības telpas 15. aprīlī, lai Ogres pusē dzīvojošajiem Otrā pasaules kara veterāniem pasniegtu medaļas par godu Lielā Tēvijas kara septiņdesmitgadei. Vēstulē nebija norādīts ne veterānu skaits, ne pasākuma plāns vai mērogs. Tāpat nebija skaidrs, vai pašvaldībai jānodrošina svinībām apsardze. Ogres mērs Artūrs Mangulis ar atbildi nesteidzās. Domes koalīcijā tika izlemts par Latvijai vēsturiski diskutablā datuma svinēšanu prasīt padomu valdībai un specdienestiem.

ARTŪRS MANGULIS, Ogres novada domes priekšsēdētājs (Latvijas Zaļā partija) - Mēs izlēmām tomēr pakonsultēties ar visām iesaistītajām ministrijām - Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, aizsardzības ministriju un Drošības policiju un saņēmām visas atbildes. Tas kopējais viedoklis tomēr bija tāds, ka šajā mirklī, ņemot vērā, kāda situācija ir izveidojusies savstarpējās attiecībās starp abām valstīm, tomēr būt piesardzīgiem un varbūt šajā mirklī draudzīgi atteikt.

TV3: Tad jūs atteicāt Krievijas vēstniecībai?

MANGULIS: Jā, šoreiz atteicām.

Nekā personīga zināms, ka gan Ārlietu, gan Aizsardzības ministrijas bija ieteikušas par atbalstu Krievijas vēstniecībai izlemt pašvaldībai pašai, jo ministrijām nav tiesību iejaukties. Tomēr ministrijas norāda, ka Lielā tēvijas kara uzvaru Latvija nesvin, jo Vācijas un PSRS kara slepenie protokoli deva iespēju Padomju Savienībai vēlāk okupēt Baltijas valstis. Latvija Otrā pasaules kara beigas oficiāli atzīmējot 8.maijā.

Drošības policija savā atbildē ir bijusi daudz stingrāka. Tā rekomendējusi Ogres novada pašvaldībai diplomātiski atteikt Krievijas vēstniecībai. Krievija izmantojot 9.maiju savas ideoloģijas un vēstures uzspiešanai. Un katru gadu ārvalstu tautiešu konsolidēšanai tas notiekot arvien aktīvāk. Sarkanarmijas veterānu sveikšana neradot tūlītējus draudus Latvijas nacionālajai drošībai, taču pasākums gūtu publicitāti un liktu domāt, ka pašvaldība atbalsta Krievijas oficiālo vēstures izpratni.

INETA TAMANE, Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece («Ogres novadam»): Drošības policijas vēstule man patika. Ļoti skaidrojoša un man kā pašvaldības pārstāvei ļāva aizdomāties par šiem riskiem, kā tas varētu notikt un kā vajadzētu pareizi rīkoties.

EGILS HELMANIS, Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks (Nacionālā apvienība): Ir patīkami redzēt no dienestu puses reālu darbību, ka reāli viņi iesaistās procesos.

Krievijas vēstniecība, atbildot uz Nekā Personīga jautājumiem, raksta, ka tiesības saņemt jubilejas medaļas esot apmēram pieciem tūkstošiem Latvijā dzīvojošo kara veterānu. Uz Krievijas svinīgajām 9.maija parādēm braukšot 13, bet pārējiem pasniegs apbalvojumu Rīgā un citās pilsētās. Vietējās pašvaldības lielākoties atbalstot Krievijas vēstniecības aicinājumu sadarboties un sniedz telpas Uzvaras dienas svinībām. Par to liecina arī Nekā Personīga veiktais eksperiments. Zvanījām uz vairākām novada domēm, kurās ir līdzīgs iedzīvotāju skaits kā Ogres novadā.

TV3: Rassas kundze, labdien! Te jums zvana Semjons Semjonovičs Gorbunkovs. Krievijas kultūras atašeja padomnieks. Mums ir tāds lūgums - gribam 9.maijā pasniegt apbalvojumus kara veterāniem. Tāpēc gribam lūgt Saldus novada pašvaldībai telpas, piemēram, kultūras namu. Vai tas ir iespējams?

Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa («Reģionu alianse»): Protams! Vai negribat atsūtīt vēstuli?

TV3: Vēstuli? Saprotams! Gribējām tikai principiāli uzzināt, vai tas būtu iespējams?

Rassa: Jā, protams! Protams, ka tas ir iespējams.

Arī Rēzeknes novadā pašvaldības vadība izrādīja pretimnākšanu zvanītājam.

TV3: Gribam 9.maijā pasniegt apbalvojumu Rēzeknes pusē kara veterāniem. Būtu nepieciešamas telpas, piemēram, kultūras nams. Lūdzu, izrādiet sadarbību, neatsakiet!

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (ievēlēts no «Vienotības», Reformu partijas, Latgales partijas, Nacionālās apvienības saraksta): - Vai runa ir par Rēzeknes novadu vai pilsētu arī?

TV3: Tur būs cilvēki gan no jūsu puses, gan pilsētas. Bet vietu mums vajag vienu.

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs: Ja vienosimies ar pilsētu, tādu vietu atradīsim! Es tagad došu klausuli savai vietniecei.

TV3: Tad principiāli tas ir iespējams?

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs: Jā, protams!

TV3: Bet man lūgums, ja iespējams, lai nebūtu jāmaksā par īri. Vai varam vienoties par nelielu īres maksu vai arī pavisam bez maksas?

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs: Protams, domāju, ka bez īres maksas iztiksim. Tie taču ir kara dalībnieki!

TV3: Paldies!

Savukārt Tukuma novada domi «Krievijas vēstniecības zvanītājs» nedaudz samulsināja. Jo domē jau bija saņemta īstā Krievijas vēstniecības vēstule un dots akcepts veterānu sveikšanai atvēlēt Tukuma bibliotēku.

TV3 Mums ir lūgums Tukuma novada domei. Gribam 9.maija priekšvakarā sumināt savus veterānus jūsu pusē. Vai būtu iespējams dabūt telpas pie jums?

Tukuma novada domes darbiniece: Ja es pareizi saprotu, tad domes priekšsēdētājs par to jau runāja!

TV3: Un kāds tad bija lēmums?

Tukuma novada domes darbiniece: Ja runa ir par to pašu pasākumu, tad mēs atļāvām izmantot bibliotēku šim pasākumam.

Drošības policijai ir ziņas, ka, tuvojoties 9.maijam, iespējamas jaunas Krievijas vēstniecības, kā arī Krievijas finansēto «tautiešu organizāciju» aktivitātes pilsētās, piemēram, piedāvājumi organizēt svētku salūtu. Drošības policija rekomendē pašvaldībām izvairīties no līdzdalības šādu pasākumu organizēšanā, lai novērstu iespēju to izmantot Krievijas propagandas nolūkos.

Drošības policijas pārstāvis: Mūsu (Drošības policijas) vērtējumā Krievijai ir izdevīgi uzspiest savu vēstures interpretāciju, jo to var izmantot, lai grautu daļā Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtu Latvijas Republikai. Liktu šķēršļus vienotai izpratnei par Latvijas valsts pamatprincipiem. Tā Krievijas vēstures uzspiešana ir daļa no tā sauktās maigās varas pasākumiem, kas varbūt nerada tūlītējus draudus, taču rada draudus ilgtermiņā mūsu nacionālās drošības interesēm.

Patlaban nav īstais brīdis veidot attiecības ar Krieviju kā ierasts, uzsver arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Apmeklēt 9.maija svinības Sarkanajā laukumā atteikušies gandrīz visi Rietumu valstu līderi, nosodot Krimas aneksiju un Krievijas militāro agresiju Ukrainas austrumos. Pagaidām Ogres novada dome ir vienīgā, kas strīdīgajā situācijā vērsusies pēc padoma Ārlietu ministrijā. Rinkēvičs uzsver, ka oficiālo Latvijas attieksmi pret Lielā Tēvijas kara uzvaras godināšanu ministrija sniegs katrai Latvijas pašvaldībai, kas izrādīs interesi.

EDGARS RINKĒVIČS, ārlietu ministrs (Vienotība): - Mēs labi zinām, ka ir pašvaldību autonomija. Likums tām piešķīris kompetenci par šiem jautājumiem lemt atsevišķi, un tas paliek viņu ziņā. Taču ļoti negribētos, lai šie pasākumi kaut kādā brīdī pārvērstos arī par zināmu vēstures interpretācijas mēģinājumu. Mēģinājumu informatīvi izstāstīt, kā Latvijā atdzimst fašisms un kā notiek cīņa ar to. Vai pat izvērst manis pieminēto Krimas jautājumu, ko varbūt, dalot šeit ordeņus Latvijā, nebūs tik aktuāli pieminēt kā kādā parādē Maskavā, bet tomēr tas fons ir tāds, kāds tas ir.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu