Kopš 2000.gada Latvijā miruši 35 nevakcinēti bērni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Laikā no 2000. līdz 2014.gadam Latvijā no infekcijām, vakcīnas pret kurām apmaksā valsts, miruši 35 bērni, jo viņi nebija saņēmuši atbilstošās vakcīnas, šodien žurnālistiem preses konferencē pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska.

Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas studenti ir izpētījuši, ka

Bērnu slimnīcā pēdējo desmit gadu laikā ārstējušies vairāk nekā 700 bērni ar infekcijām, pret kurām bija iespējams saņemt valsts apmaksātas vakcīnas.

Bērni vidēji slimnīcā pavadīja astoņas dienas, un 96% no viņiem bija nepieciešama zāļu ievade vēnā, turklāt gandrīz katrs desmitais bērns ar difteriju vai garo klepu bija jāievieto intensīvās terapijas nodaļā. Kā norādīja Gardovska, 98% no viņiem bija vajadzīga īpaša terapija.

Saslimušo bērnu vidū bija gan tādi, kuriem nevarēja vakcīnu izdarīt, gan tādi, kuriem vecāki pieņēma lēmumu nevakcinēt bērnu.

Kā skaidroja Gardovska, lai sabiedrību pasargātu no epidēmijām, vakcinēto indivīdu daļai pret konkrēto infekciju būtu jāsasniedz vismaz 95%.

Vaicāta, cik bērnu gadā tiek novērotas blakusparādības no vakcīnu veikšanas, Bērnu slimnīcas bērnu infektoloģe, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska pastāstīja, ka gadā tiek veikts aptuveni 800 000 vakcināciju. Katru gadu tiek saņemti aptuveni 60 ziņojumi par vakcīnu izraisītām blakusparādībām, tomēr lielākā daļa no tām ir par paaugstinātu temperatūru. Zavadska uzsvēra, ka

neviens no vakcīnas Latvijā nav ne miris, ne arī vakcīna izraisījusi kādas paliekošas sekas.

Ārsti norāda, ka par katru komplikāciju gadījumu nepieciešams ziņot, lai pēc tam varētu veikt izmeklēšanu, vai sarežģījumi radušies tieši saistībā ar vakcīnu.

Lai izglītotu vecākus par vakcinācijas nepieciešamību, Bērnu slimnīcā februārī ir izveidots Bērnu vakcinācijas centrs. Ārsti centrā ne tikai nodarbosies ar pacientu vakcināciju, bet arī ar vecāku izglītošanu.

Zavadska stāstīja, ka pēdējos gados pieaug vecāku interese un jautājumu skaits par bērnu, it īpaši slimu bērnu, vakcinēšanu. Tāpat novērojama tendence, ka

nevakcinēto bērnu skaits pasaulē pieaug.

Viņa stāstīja, ka vecāki ietekmējas no informācijas internetā, kurā bieži vien tiek spekulēts ar to, ka vakcīna nav pilnībā droša vai pilnībā iedarbīga.

Kā norādīja ārste, centrā var vērsties tie, kuri vēlas mainīt viedokli par vakcīnu. Tāpat neskaidrību gadījumā arī ģimenes ārsts var nosūtīt bērnu pie vakcinācijas centra speciālistiem, kā arī centrā var vērsties vecāki, ja ir kādi jautājumi. Valsts apmaksātus centra pakalpojumus varēs saņemt ar ģimenes ārsta nosūtījumu, kā arī par saviem līdzekļiem - izstāvot plānveida rindu.

Plānots, ka centrā konsultācijas un palīdzību sniegs gan bērnu infektologi un imunologi, gan arī alergologi. Vakcinācijas centra vadītāja uzsvēra, ka šiem ārstiem ir liela pieredze vakcinācijas jautājumos. Plānots, ka 9.maijā notiks pirmās lekcijas, kurās vecāki varēs uzzināt par vakcīnu drošību un citiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu