KNAB lūdzis tiesai apturēt partijas «Par dzimto valodu!» darbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa 20.maijā plkst.13.45 pasludinās spriedumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) prasībā pret partiju «Par dzimto valodu!» par partijas darbības apturēšanu.

KNAB preses sekretāre Laura Dūša norādīja, ka prasība saistīta ar to, ka partija nebija iesniegusi 2013.gada pārskatu.

Jau ziņots, ka 17 partijas vēl nebija iesniegušas 2014.gada pārskatu. Atbilstoši likuma prasībām gada pārskats par 2014.gadu bija jāiesniedz 72 politiskajām partijām vai to apvienībām. Šobrīd pārskatu nav iesniegušas - «A8 partija», «Atbildība», Daugavpils novada partija, «Daugavpils - mana pilsēta», Latviešu zemnieku savienība, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, «Mūsu izvēle», «Mūsu zeme», «Osipova partija», «Par dzimto valodu!», «Par labu Latviju», «Sabiedriskā komiteja», Sociālā taisnīguma partija, «Latvijas kustība «Solidaritāte«», «Tautas kontrole», «Vienota Rēzekne» un «Vislatvijas sociāldemokrātu kustība «Par Neatkarīgu Latviju!«».

Likums paredz, ka gadījumā, ja partija neiesniedz gada pārskatu, partiju sauc pie administratīvās atbildības. Ja partija atkārtoti neiesniedz gada pārskatu, KNAB priekšniekam ir pienākums divu nedēļu laikā rakstveidā brīdināt attiecīgās partijas valdi. Ja partija arī pēc brīdinājuma nosūtīšanas neiesniedz gada pārskatu, KNAB priekšniekam ir pienākums ierosināt partijas darbības apturēšanu tiesas ceļā. Ja politiskā partija nenovērš likuma pārkāpumu, KNAB priekšniekam ir pienākums ierosināt attiecīgās politiskās partijas darbības izbeigšanu tiesas ceļā.

Pārskati bija jāiesniedz līdz 1.aprīlim.

Jau ziņots, ka «Par dzimto valodu» noteiktajā termiņā nav iesniegusi arī Uzņēmumu reģistrā (UR) biedru reģistru, līdz ar to UR partijai ir nosūtīja brīdinājumu par dokumentu iesniegšanu. Tāpat UR norādīja, ka ar tiesas nolēmumu šīs partijas darbība ir apturēta.

Saskaņā ar tiesas spriedumu partijai «Par dzimto valodu!» līdz 30.aprīlim bija jāiesniedz UR partijas biedru saraksts, kā arī jāsamaksā ar tiesāšanos saistītās valsts nodevas.

Partija «Par dzimto valodu!» jeb tā saucamā Lindermana partija oficiāli reģistrēta 2012.gada 24.jūlijā. Partija ir deklarējusi, ka cīnīsies par līdztiesību - par Latvijas pilsonību visiem valsts nepilsoņiem, par oficiālas valodas statusu krievu valodai un par mazākumtautību skolu saglabāšanu. Minētā partija ir arī viena no krievu valodas referenduma rīkotājām. Partijā aktīvi darbojas arī tādi skandalozi pazīstami politiķi kā Jevgēņijs Osipovs un Illarions Girss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu