Gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju skaudība ir labi pazīstamas jūtas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/neilconway

Gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju skaudība ir labi pazīstamas jūtas, liecina SKDS aprīlī veiktā aptauja. Gandrīz desmitā daļa (9%) atzina, ka bieži apskauž citus cilvēkus, 37% – ka to dara reti, bet 47% teica, ka nekad nemēdz apskaust citus.

Visvairāk Latvijā apskauž pazīstamus cilvēkus – tos kā visbiežāk apskausto cilvēku grupu ir atzinuši 41% no tiem, kuri mēdz apskaust citus. Tuvus draugus un radiniekus jeb labi pazīstamus cilvēkus kā visbiežāko apskaušanas objektu ir atzinuši 23%, bet personīgi nepazīstamus cilvēkus – 24%, no tiem, kuri mēdz apskaust citus.

Mērot iedzīvotāju skaudīguma līmeni dažādās grupās, aptauja liecina, ka salīdzinoši biežāk skaudība piemīt iedzīvotājiem līdz 44 gadu vecumam, Vidzemē un Zemgalē dzīvojošajiem iedzīvotājiem, kā arī tiem, kas ģimenē sarunājas latviešu valodā. Savukārt retāk citus mēdz apskaust gados vecākie Latvijas iedzīvotāji, Rīgā, Kurzemē un Latgalē dzīvojošie, kā arī krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji. Tāpat aptaujas dati ļauj izteikt pieņēmumu, ka sievietes varētu būt mazliet skaudīgākas par vīriešiem.

Latvijas iedzīvotājiem nav viennozīmīgs vērtējums par to, vai skaudība ir nepārprotami slikta, vai arī tai ir pozitīvi aspekti. Lai gan gandrīz divas trešdaļas (64%) skaudību uzskata par sliktām un kaitīgām jūtām, tomēr 27% domā, ka tā var būt arī laba un noderīga.

Ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju (25%) bieži saskaras ar situāciju, kad kāds cits viņus apskauž. Trešā daļa (35%) ar to mēdz saskarties reti, un tikai katrs piektais (21%) apgalvo, ka nekad nav saskāries ar šādu situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu