Bažījas par neefektīvi piešķirtiem 911 478 eiro Āfrikas cūku mēra apkarošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

risks, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbības 2015.gadā nebūs pietiekamas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības ierobežošanai un VID piešķirtie finanšu līdzekļi divu gadu garumā par kopējo summu 911 478 eiro būs izlietoti neefektīvi, revīzijā par Finanšu ministrijas 2014.gada pārskata sagatavošanas pareizību secina Valsts kontrole.

Lai arī Latvijā no šā gada 1.janvāra vairs nav spēkā ārkārtas situācija saistībā arī ĀCM uzliesmojumu, saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskajā telpā sniegto informāciju 2015.gadā ĀCM izplatība nav rimusi un PVD ir atklājis jaunus mežacūku saslimšanas gadījumus. Zemkopības ministrija 2015.gadā ir pieņēmusi lēmumu sagatavot informatīvo ziņojumu un informēt valdības locekļus par esošo situāciju un problēmām ĀCM ierobežošanas pasākumu veikšanai.

VID uzdevums ĀCM izplatības ierobežošanai ir veikt 100% bagāžas pārbaudi privātpersonām, iebraucot Latvijā gan no Baltkrievijas, gan no Krievijas. To darīt aicinājis PVD, kas ir atbildīgā institūcija par ĀCM likvidēšanu un draudu novēršanas kārtības uzraudzību un kontroli.

Pamatojoties uz Zemkopības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par piesardzības pasākumiem pret ĀCM un priekšlikumiem turpmākai rīcībai, lai nepieļautu tā izplatīšanos Latvijas teritorijā, valdība pērn atbalstīja no budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» VID piešķirt 839 080 eiro, lai nodrošinātu ĀCM pasākumu īstenošanu pārtikas un dzīvu dzīvnieku tirdzniecības vietās un robežkontroles punktos uz Latvijas ārējās robežas. Konkrēti veicamie uzdevumi un izmērāmi sasniedzamie rezultāti, lai nepieļautu ĀCM izplatību, VID netika uzdoti.

Jautājumu par papildus nepieciešamo finansējumu turpmākajiem gadiem ĀCM profilakses pasākumiem Ministru kabinets paredzēja skatīt kopā ar visu ministriju un citu centrālo iestāžu jauno politikas iniciatīvu pieteikumiem likumprojekta «Par valsts budžetu 2015.gadam» sagatavošanas un izskatīšanas procesā. VID 2014.gadam piešķirto finansējumu plānoja un izlietoja atlīdzības izdevumiem, lai apmaksātu virsstundu darbu, nodrošinot 100% bagāžas pārbaudi privātpersonām, iebraucot Latvijā no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas. ĀCM profilakses pasākumu īstenošanā tika iesaistīti 750 VID Muitas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes darbinieki.

Pārbaudot, vai 2014.gadā atbilstoši Darba likuma prasībām virsstundu darbā VID nav nodarbinājis darbinieku vairāk par 144 stundām četru mēnešu periodā, konstatēti 13 darbinieki, kuriem pārsniegts pieļaujamais virsstundu apjoms.

Plānojot 2015.gada budžetu, Zemkopības ministrija sagatavoja jauno politikas iniciatīvu «Par piesardzības pasākumiem pret ĀCM un priekšlikumiem turpmākai rīcībai, lai nepieļautu tā izplatīšanos Latvijas teritorijā», kurā tika iekļauts arī VID nepieciešamais finansējums ĀCM izplatīšanas novēršanai - 2015.gadā - 1 274 786 eiro, bet 2016. un 2017.gadā - 1 071 344 eiro.

VID nepieciešamo finansējumu 2015.-2017.gadam aprēķināja, ņemot vērā, ka nepieciešams izveidot papildu 50 jaunas amata vietas, jo pastāvīgai kontroles nodrošināšanai virsstundu darbs var atstāt negatīvu ietekmi uz muitas amatpersonu veselību un veiktās muitas kontroles rezultātu kvalitāti. Valdība, lemjot par papildu finansējuma novirzīšanu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu jaunajām politikas iniciatīvām 2015.-2017.gadam, uzdeva VID 2015.gadā veikt ĀCM profilakses pasākumus atbilstoši piešķirtajam finansējumam. Konkrēti veicamie uzdevumi, lai nepieļautu ĀCM izplatību, un izmērāmi sasniedzamie rezultāti, piešķirot finansējumu, VID netika uzdoti.

Apstiprinot 2015.gada valsts budžetu, VID ĀCM apkarošanas pasākumu īstenošanai 2015.gadam tika piešķirti 72 398 eiro, kas ir par 94% mazāk, nekā Zemkopības ministrija pieprasīja, un par 91% mazāk, nekā bija 2014.gadā piešķirtais finansējums. Šogad Zemkopības ministrija vērsās Finanšu ministrijā ar lūgumu piešķirt papildu finansējumu 964 762 eiro apmērā ĀCM apkarošanas pasākumiem VID. Finanšu ministrija atbilstoši savai kompetencei neatbalstīja pieprasītā finansējuma piešķiršanu VID, jo VID jau tika piešķirti 72 398 eiro ĀCM apkarošanas pasākumu īstenošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu