VDK dokumentu izpētes komisija piesaistīs vismaz 20 zinātņu doktoru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Totalitārisma pētniecībai bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskās izpētes komisija piesaistīs vairāk nekā divdesmit zinātņu doktorus vēsturē, socioloģijā, literatūrzinātnē, filozofijā, komunikācijas zinātnē un jurisprudencē.

Kā zināja komisijā, tās ieskatā, ievērojot Latvijas vēstures zinātnēs hroniski nepietiekamo finansējumu no publiskajiem budžetiem, stratēģiski nozīmīgi ir ieguldīt komisijas finansējumu vēsturnieku un sociālās atmiņas pētnieku cilvēkresursos nozares izaugsmei.

Komisijā strādās vēstures zinātņu doktors Kārlis Kangeris, juridisko zinātņu doktore, Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāja Kristīne Jarinovska, vēstures zinātņu doktors, arhīvu eksperts Ainārs Bambals, vēstures zinātņu doktors Raimonds Cerūzis, komunikācijas zinātņu doktors, Sociālās atmiņas pētniecības centra valdes loceklis, Tartu universitātes docētājs Mārtiņš Kaprāns, Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece Solveiga Krūmiņa-Koņkova, vēstures zinātņu doktors, Vēstures un filozofijas fakultātes akadēmiskais mācībspēks Jānis Ķeruss, vēstures zinātņu doktors Jānis Taurēns, kā arī citi komisijas eksperti.

Zinātņu doktori kļūs par Latvijas Vēstures institūta viespētniekiem.

Kā ekspertus komisija uz darba līguma pamata piesaistīs Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieci, literatūrzinātnes doktori, Latvijas literatūras gada balvas 2014 laureāti Evu Eglāju-Kristsoni, Juridiskās fakultātes docētāju, juridisko zinātņu doktori Elīnu Grigori-Bāru, vēstures zinātņu doktoru, Latvijas Nacionālā arhīva ekspertu Gintu Zelmeni, komunikācijas zinātnes doktoranti Gitu Siliņu, vēstures zinātņu doktoru, 12.Saeimas deputātu Ritvaru Jansonu un citus pētniekus.

Darbam uzrunātas Latvijas Vēstures institūta vēstures zinātņu doktores Diana Bleijere un Ineta Lipša, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Ilmārs Poikāns (Neo) un citi lietpratēji.

Doktorantu un maģistrantu piesaistei komisija izsludinās atklātu stipendiju konkursu.

Kā ziņots, atlīdzībai par VDK dokumentu zinātnisko izpēti šogad plānots tērēt 178 884 eiro, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā publicētais ministrijas un Latvijas Universitātes līgums.

Šī summa ir 73,1% no dokumentu izpētes komisijai piešķirtā finansējuma 244 786 eiro apmērā.

Atalgojumam paredzēti 169 844 eiro, ieskaitot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Vēl 9000 eiro plānots izmaksāt stipendiju veidā, kas saskaņā ar spēkā esošo normatīvo regulējumu nav apliekamas ar valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokli.

LETA jau ziņoja, ka valdība atļāva Izglītības un zinātnes ministrijai bez iepirkuma procedūras piemērošanas noslēgt vienošanos ar Latvijas Universitāti par bijušās LPSR VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijas noteiktā zinātniskā izpētes procesa īstenošanas nodrošināšanu, kā arī ar to saistīto izdevumu segšanu un administrēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu