Ilggadēja dārziņa vadītāja: Pirmsskolas pedagogi ir nabagi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Šodienas streikā ir cerība uz labākiem laikiem, tomēr šobrīd ir sajūta, ka pirmsskolas pedagogi nevienam nav vajadzīgi un tie ir nabagi, atzina Velta Kince, kura Rīgas 247.pirmsskolas izglītības iestādi «Rūķītis» vada kopš 1987.gada.

Bērni šodien dārziņā nav ieradušies, lai gan daži vecāki sākumā bija pauduši apņemšanos savas atvases nodot audzinātāju uzraudzībā. Vecāki par streiku bija informēti, un Kince ir patīkami pārsteigta par vecāku izpratni.

«Rūķīša» pedagogi šodien uzkopjot un dekorējot telpas svētdien paredzētajai pirmajai adventei.

Kince cer, ka šodienas streiks pārskatāmā nākotnē dos pozitīvus rezultātus, jo šobrīd izveidojusies situācija atalgojuma jautājumā ir tik bēdīgā stāvoklī, kāda viņas ilgajā darba pieredzē nav bijusi.

«Ņemot vērā valsts pašreizējās prioritātes un attieksmi, es baidos, ka streika rezultāts būs mazs un varbūt kaut kad būs uzlabojumi. Pirmsskolas pedagogi ir tādi nemīlēti, un ir sajūta, ka nevienam neesi vajadzīgs. Mums šobrīd ir brīvas piecas audzinātāju vakances, un, katru gadu noslēdzoties mācību gadam, jauni atlūgumi tiek iesniegti viens pēc otra. Liela matemātika nav nepieciešama, jo tie cilvēki, kas strādā dārziņā, ir nabagi. Ja sētniekam uz papīra ir 360 eiro, tad pedagogam ir 405,» norādīja Kince.

Kince nenoliedz, ka 90.gados situācija nebija rožaināka, taču tobrīd valsts bija atjaunojusi neatkarību un pedagogiem bija lielāks optimisms. Šobrīd ir jāpriecājas, ka cilvēki vispār vēlas strādāt dārziņā, lai gan daudzas audzinātājas aizbraukušas uz ārzemēm. Kince zināja teikt, ka bijusī kolēģe, Anglijā strādājot dārziņā, nopelna vienā stundā teju tik daudz, cik audzinātājs Latvijā vienā maiņā.

Jau ziņots, ka šodien notiek izglītības darbinieku streiks. Streikā piedalās gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu