Scientologi brīvi aģitē Latvijas skolās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Biedrība «Laimes kalve», kas ir cieši saistīta ar scientoloģijas kustības atzariem - starptautisko organizāciju «Way to Happines Foundation International» jeb «Starptautisks fonds Ceļš uz laimi», ir biežs viesis Latvijas skolās, ziņo LTV raidījums «De facto». Šīs kustības pārstāvji bieži viesojas Latvijas skolās un lasa lekcijas pat 10 gadus veciem bērniem, lai gan Izglītības un zinātnes ministrija jau 2014.gada maijā atzinusi, ka tās lekcijās izmantotie materiāli ir nezinātniski un maldinoši. Pēc pašas organizācijas apgalvotā, tās lekcijas apmeklējuši vairāk nekā 2000 Latvijas skolēnu.

Biedrība «Laimes kalve» ir cieši saistīta ar vienu no scientoloģijas atzariem. Tā visā pasaulē izplata un popularizē Rona Habarda brošūru ar tādu pašu nosaukumu un īpašu uzsvaru liek tieši uz aģitāciju skolās.

Izglītības un zinātnes ministrija jau pirms pusotra gada apziņoja visu novadu un pilsētu izglītības pārvaldes ar lūgumu informēt visas skolas par to, ka «Ceļa uz laimi» materiāli bērniem nav piemēroti.

Ministrijas eksperti toreiz secināja – to saturs ir tendenciozs, nezinātnisks un maldinošs.

Piemēram, brošūrā teikts, ka likumiem īstenībā nav sakara ar labo un slikto un tie jāpilda tikai bailēs no valsts. Vēl viens no scientoloģijā izmantotajiem pseidofaktiem apgalvo, ka pasaulē ir 2,5% slikto cilvēku, kas ir kustības pamatlicēja, zinātniskās fantastikas rakstnieka Rona Habarda sacerējums.

Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesors Valdis Tēraudkalns skaidro: «Lai arī viņi sevi pasniedz kā populārās psiholoģijas formu,

tā patiesībā ir reliģija, jo scientoloģijas teikto nevar pierādīt ar zinātniskām metodēm.

Scientoloģija ir populāra tieši tāpēc, ka cilvēkiem mūsdienās patīk dažādas populārās psiholoģijas idejas, un, ja vēl kāds piedāvā laimi, kāpēc gan ne?»

Taču vairāku skolu vadība šo padomu ir ignorējusi. «Laimes kalves» lektori ir apmeklējuši Daudzeses pamatskolu, Baltinavas kristīgo internātskolu, Alūksnes pilsētas sākumskolu, Krāslavas Varavīksnes vidusskolu, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolu, Gaujienas internātpamatskolu, Naukšēnu novada vidusskolu, Sociālās korekcijas izglītības iestādi «Naukšēni». Lekcijas pārsvarā ir bijušas par atkarību profilaksi, motivāciju mācīties, konfliktu risināšanu un kompetenču sasniegšanu.

Piemēram, sociālās korekcijas izglītības iestāde «Naukšēni» piekritusi atļaut rīkot regulāras lekcijas par motivāciju mācīties un par atkarību profilaksi. Direktors nevienu lekciju nav apmeklējis un nav arī noskaidrojis citu skolu pieredzi.

«Ja tajās lekcijās tiek runāts par to tematiku, mani varbūt neuztrauc tas, kāda ticība ir katram lektoram,»

saka «Naukšēnu» direktors Didzis Čākurs.

Uz vienu no lekcijām organizācija atvedusi pārstāvi no Ukrainas - Marinu Gribanovu. Viņa pārstāv vēl vienu scientologu organizāciju - «Narkonon». Tā nodarbojas ar atkarību ārstēšanu un izmanto nevis medicīniskās zināšanas, bet scientologu elka Rona Habarda darbus.

«Narkonon» ir maksas rehabilitācijas programma, un tās pamatprincips ir absurds - narkotiskās vielas uzglabājas tikai cilvēka taukos un to izvadīšanai pietiek tikai ar iešanu uz pirti un vitamīniem.

Turklāt lektores mājaslapā ir saite uz atbilstošo vitamīnu interneta veikalu.

Organizācijām, kas piedalās mācību procesā, ir nepieciešams iegūt atļauju

– pašvaldībā vai Izglītības un zinātnes ministrijā.

Šādus dokumentus neviens no LTV uzrunātajiem direktoriem nav prasījis uzrādīt.

Likums ļauj aicināt skolās jebkādas profesijas vai sabiedriskās organizācijas pārstāvi tiktāl, cik bērniem stāstītais nepārkāpj Latvijas izglītības standartu, un izvērtēt to, ir skolas direktora pienākums. Bet, ja kāda organizācija piedāvā lekciju ciklus, kā to dara «Laimes kalve», tai ir jābūt sertificētai un, kā skaidro Izglītības kvalitātes dienestā, strādāt bez dokumentiem ir likuma pārkāpums.

«Laimes kalve» aktīvi darbojas arī citās jomās, atzīmē raidījums. Tā ir biežs viesis dažādu pilsētu svētkos, piedalās ikgadējā izstādē «Izglītība», lasa lekcijas pašvaldību darbiniekiem un pērn arī uzvarēja Labklājības ministrijas konkursā par tiesībām rīkot sociālajiem darbiniekiem kvalifikācijas paaugstināšanas kursus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu