Bijušie karavīri tiesājas ar valsti par izdienas pensiju piešķiršanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ruslan Shamukov/TASS/Scanpix

Trīs bijušie profesionālā dienesta karavīri šobrīd tiesājas ar valsti, lai viņiem piešķirtu izdienas pensijas, pastāstīja karavīru advokāts Pēteris Kušners. Pirmās instances tiesā karavīri uzvarējuši, taču Aizsardzības ministrija iesniegusi apelācijas sūdzības.

Latvija 2006.gadā pieņēma lēmumu par atteikšanos no obligātā dienesta. Pēc neatkarības atjaunošanas līdz pat 2006.gadam Latvijā pastāvēja obligātais militārais dienests. Daļa obligātā militārā dienesta karavīru pārgāja dienēt profesionālajā dienestā. Starp tādiem ir arī advokāta Kušnera klienti.

Likumā teikts, ka tiesības uz izdienas pensiju ir militārpersonai, kurai aprēķinātais izdienas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem, ja militārpersona nodienējusi ne mazāk kā 15 gadus, un ne mazāks par 20 gadiem, ja militārpersona dienestu uzsākusi līdz 2004.gada 31.decembrim un nodienējusi ne mazāk kā 15 gadus. Tāpat likumā teikts, ka tiesības uz izdienas pensiju ir militārpersonai, ja viņa dienestu sākusi pēc 2005.gada 1.janvāra un nepārtraukti nodienējusi 15 gadus un atvaļināta.

Kušnera aizstāvamie profesionālo dienestu pameta ātrāk, taču uzskata, ka nodienētajā laikā ir jāiekļauj gadi, kas pavadīti atjaunotās Latvijas armijas obligātajā dienestā. Ja šo laiku ieskaitītu, tad viņi saņemtu izdienas pensiju. Pašreizējo situāciju advokāts raksturo kā diskriminējošu un cilvēktiesības pārkāpjošu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu