Pērn 114 no vardarbības cietušie izmantojuši sociālās rehabilitācijas pakalpojumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pērn 114 no vardarbības cietušie izmantojuši valsts apmaksātu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu informēja Labklājības ministrijā (LM).

Šāds pakalpojums sniegts 30 Latvijas pašvaldībās. Sociāls rehabilitācijas pakalpojums no vardarbības cietušām personām tiek nodrošināts kopš pagājušā gada 1.janvāra.

Kopumā pērn šādu pakalpojumu saņēmuši 114 cilvēki - pieci vīrieši un 109 sievietes,

no tiem 67 cilvēkiem sniegtas individuālās speciālistu konsultācijas, tostarp psihologa, sociālā darbinieka un jurista konsultācijas. 47 cilvēki šo pakalpojumu ir saņēmuši, uzturoties institūcijā.

67% gadījumu vardarbības veicēji bija laulātie vai partneri, 18% citi radinieki vai mājsaimniecībā dzīvojošas personas, 5% svešas personas un 10% bijušie vīri vai bērnu tēvi.

Pakalpojums pieejams no jebkuras vardarbības cietušām personām, tomēr LM secinājusi, ka lielākoties to izmanto cilvēki, kas saskārušies ar dzīvesbiedra vai citu tuvinieku vardarbību.

LM uzsver, ka uz vardarbību ģimenē nevar skatīties tikai kā uz atsevišķu indivīdu problēmu.

Vardarbība ir cilvēktiesību pārkāpums, kas rada negatīvas sekas ne tikai cietušajam, bet arī apkārtējiem un skar visu sabiedrību kopumā.

Dažādās vardarbības situācijas liecina, ka vardarbīga rīcība ir uzvedības un attieksmes modelis ģimenē, partneru starpā, kas tiek piemērots arī bērnu klātbūtnē vai vēl sāpīgāk – pret bērniem.

Dažādie gadījumi parāda, ka cietušo vēršanās tiesību aizsargājošajās institūcijās un speciālistu savlaicīgi sniegtais atbalsts palīdz rast risinājumus vardarbības ģimenē gadījumos un pasargāt sevi no turpmākas vardarbības.

Saskaņā ar Valsts policijas apkopotajiem datiem par saņemtajiem izsaukumiem, cilvēki aktīvāk vēršas arī tiesībsargājošajās iestādēs. Piemēram, 2014.gadā turpināja pieaugt izsaukumu skaits uz ģimenes konfliktiem, pārsniedzot 7000.

Speciālistu, kas sniedz rehabilitācijas pakalpojumu, novērojumi liecina, ka pēc palīdzības bieži vien vēršas cilvēki, kas no tuvinieka vardarbības cietuši ilgstoši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu