Debates: Vai vairāk referendumu samazina Latvijas drošību?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Domnīca PROVIDUS un debašu organizācija «QUO tu domā» aicina uz analītiskā pārskata prezentāciju un debatēm Kaņepes kultūras centrā šodien plkst. 18.00. Organizācijas apvienos spēkus, lai kopīgi diskutētu par līdzdalības un pilsonības jautājumiem. Diskusiju tiešraidi skaties arī portālā TVNET!

Pasākums norisināsies divās daļās. Pirmajā PROVIDUS iepazīstinās ar analītisko pārskatu par deputātu izpratni par līdzdalību, kā arī izmantotajiem iekļaujošajiem un izslēdzošajiem izteikumiem attiecībā uz iedzīvotāju grupām, kurām ir tiesības lemt par Latvijas nākotni. Pēc īsās prezentācijas otrā daļa sekos ierastajam «QUO tu domā» formātam ar formālām debatēm (sākums apmēram plkst. 18.30), kur diviem ekspertiem katrā pusē pievienosies viens pieredzējis debatētājs.

Pirmās daļas īsajā prezentācijā tiks stāstīts par 11. Saeimas «mantojumu» pilsoniskās līdzdalības jomā. Tas vērtējams kā neviendabīgs – līdztekus vairākiem līdzdalību paplašinošiem jaunumiem atrodami arī drastiski ierobežojumi valsts līmeņa referendumu organizēšanā, kā arī nepabeigtā iecere par referendumiem pašvaldību līmenī. Neviendabīgs ir arī veids, kā Saeimas deputāti runāja par līdzdalību – parādot atšķirīgas izpratnes gan par pilsoniskās līdzdalības vēlamību un potenciālajiem riskiem, gan par subjektiem, kuriem ir leģitīmas tiesības piedalīties Latvijas nākotnes lemšanā.

Otrās daļas debatēs piedalīsies četri eksperti:

PAR referendumu riskiem drošībai argumentēs:

Ivars Ījabs, politologs, asociētais profesors Sociālu zinātņu fakultāte, Latvijas Universitāte,

Andis Kudors, Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks.

PRET argumentēs:

Lauris Liepa, zvērināts advokāts,

Marija Golubeva, PROVIDUS pētniece.

Prezentācija un debates notiks Kaņepes kultūras centra telpās Skolas ielā 15, 2. stāvā. Būs pieejama arī debašu tiešraide portālos TVNET un Apollo.

Debates rīko Latvijas Debašu asociācija «QUO Tu domā», kuras mērķis ir attīstīt iedzīvotāju spēju kritiski izvērtēt dažādus viedokļus un argumentēti pamatot savu skatpunktu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu