Prezidents: Latvija lepojas ar Satversmes tiesu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvija lepojas ar Satversmes tiesu (ST) un tās paveikto 20 gadu laikā, šodien konferences «Konstitucionālās tiesas aktīvisms demokrātiskā valstī» atklāšanā sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents pauda, ka ST ir viena no tām institūcijām, kurai Latvijas iedzīvotāji uzticas visvairāk. Pēc viņa teiktā, tas sekmē arī ticību valstij un konstitucionālajai godprātībai.

Vējonis arī izteicās, ka ST apliecina, ka likuma vara nav tukši vārdi. Viņš piebilda, ka ST durvis ir atvērtas ikvienam, kuram vajadzīga aizsardzība.

Prezidents arī piebilda, ka Latvija var lepoties ar to, ka mums ir konstitucionāla tiesa, kurai rūp ilgtspējīga attīstība. «ST autoritāte ir nepieciešama, lai aizsargātu mūs no daudziem mūsdienu izaicinājumiem,» teica prezidents, uzsverot, ka ir pārliecināts par ST spēju tikt ar tiem galā.

ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš konferences atklāšanā pauda, ka ST darbu viņš gribētu iedalīt trīs posmos, un pirmais no tiem bija no 1996. līdz 2001.gadam. Otrs posms bija no 2001.gada līdz 2009.gadam, kad ST izstrādāja tiesas interpretācijas metodiku. 2009.gads līdz 2013.gads savukārt saistījies ar «krīzes tiesām», un ST bija kas līdzīgs zibensnovedējam, izteicās Laviņš, paužot, ka ST tad bija jālemj gan par pamatotām, gan arī nepamatotām konstitucionālajām tiesībām.

Pašreizējais ST priekšsēdētājs rezumēja, ka nevar apstāties pie sasniegtā un ir jādomā, kā arvien uzlabot tiesas darbību. «Vēl joprojām ir aktuāli jautājumi, kurus vajadzētu sakārtot,» sacīja Laviņš. Viņš arī izteicās, ka ir jālemj par ST tiesnešu statusu un viņu sociālajām garantijām. Tāpat ir vērtēts apstāklis, ka ir nepieciešams veikt izmaiņas pašā ST tiesvedības procesā.

«Liela nozīme ir jāvelta starptautiskam tiesu dialogam,» uzsvēra Laviņš, piebilstot, ka daudzi mūsdienu izaicinājumi arī veicina šo sadarbību.

Kā ziņots, ST šodien sadarbībā ar Eiropas Padomes komisiju «Demokrātija caur tiesībām» jeb Venēcijas komisiju rīko konferenci «Konstitucionālās tiesas aktīvisms demokrātiskā valstī».

Konferencē ar priekšlasījumiem uzstāsies bijušais Bulgārijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs, Venēcijas komisijas loceklis Jevgēnijs Tančevs, Beļģijas Konstitucionālās tiesas tiesnesis Pjērs Niuls, bijušais Eiropas Cilvēktiesību tiesas prezidents, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Dīns Špīlmans, Portugāles Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja vietniece Marija Lučija Amarala, Lietuvas Konstitucionālās tiesas tiesnesis Gedimins Mesonis, Eiropas Savienības tiesas priekšsēdētājs Konrāds Lenarts, Vācijas Federālās Konstitucionālās tiesas tiesnese Gabrielle Brica, Austrijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Gerhards Holcingers, kā arī ST tiesnese Sanita Osipova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu