Iekšējās drošības birojā trūkst darbinieku, aizpildītas 63% amata vietu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Iekšējās drošības birojā (IDB) patlaban ir nepilns 100 darba vietu, nu kurām aizpildīti ir 63%, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē, iepazīstinot ar IDB darbību, sacīja biroja priekšnieks Valters Mūrnieks.

Mūrnieks norādīja, ka patlaban ir pilnībā nokomplektēta Pirmstiesas izmeklēšanas nodaļa, kurā notiek visaktīvākā biroja darbība, bet lielākais izaicinājums ir nokomplektēt Operatīvās darbības nodrošinājuma nodaļu.

Birojā no 70 vakantajām amatpersonu vietām aizpildīta esot 41 vieta, no četrām ierēdņu vietām – trīs, bet no 23 līgumdarbinieku vietām – 17.

Savukārt Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa piebilda, ka nokomplektēt IDB darbinieku skaitu traucē gan atalgojums, gan arī sarežģītā darba specifika. «Tāpēc ir grūti birojam piesaistīt darbiniekus,» sacīja Siliņa.

Mūrnieks bilda, ka lielākā daļa IDB strādājošo esot kādreizējie Valsts policijas (VP) darbinieki, jo VP ir lielākā tiesībsargājošā iestāde, un IDB, kļūstot par VP nepakļautu struktūru, ir pārņēmis daļu no VP darbiniekiem. Tāpat IDB štatā ir arī cilvēki, kas iepriekš strādājuši Drošības policijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Valsts robežsardzē, Nodarbinātības valsts aģentūrā, Ieslodzījuma vietu pārvaldē, citās valsts iestādēs un privātajā sektorā.

Viņš norādīja, ka katrs darbinieks pirms pieņemšanas darbā tiek pārbaudīts, lai nebūtu jāsatraucas par viņu godprātību. Tas gan netiekot darīts ar melu detektoru, lai lieki netērētu laiku un resursus. «Valsts pārvaldei ir jāturas pie efektīvas darbības. Ekspertīze ir dārga un ilga, un ir reizes, kad tai ir efekts, taču sa'jā gadījumā ir arī citas metodes, ko izmantot, laiku un resursus netērējot,» izteicās Mūrnieks.

IDB ar mērķi atklāt un novērst likumpārkāpumus, ko izdarījuši VP darbinieki, Valsts policijā izveidots 2003.gadā. Taču kopš 2015.gada 1.novembra ar «Iekšējās drošības biroja likuma» stāšanos spēkā birojs ir Iekšlietu ministrijas pakļautībā esoša iestāde, kas izmeklē ne tikai Valsts policijas, bet arī pārējo Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Drošības policijas, amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus un ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ieslodzījuma vietās, Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu