Izveidojot optimālu skolu tīklu, skolotāju algas var pārsniegt € 1000 «uz rokas»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Valstī izveidojot optimālu skolu tīklu, pedagogu algas var pārsniegt 1000 eiro «uz rokas», turklāt, to var panākt ar esošajiem līdzekļiem, kas tiek tērēti pedagogu algām, piektdien sacīja Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Vērtējot datus, secināms, ka jaunais pedagogu darba samaksas modelis viesis pozitīvas izmaiņas vairumā pašvaldību, kur skolotāju algām ir pieaugums. Vienlaikus pašlaik redzamas vairākas lietas, pie kurām jāstrādā.

Galvenā lieta ir optimāla skolu tīkla izveide, ja tas tiek radīts, tad jau ar esošajiem līdzekļiem iespējams nodrošināt, ka skolotāja alga par vienu likmi var pārsniegt 1000 eiro «uz rokas».

Runājot par to, kāpēc tomēr dažos novados redzams, ka algas samazinās, Šadurskis akcentēja, ka dažos ir nepietiekams skolēnu skaits, bet dažos ir nelietderīgs skolu tīkls.

Neviens, pat labākais samaksas modelis, nevar ieviest ļoti labas pārmaiņas, ja sadarbība ar pašvaldībām būs slikta, ja pašvaldībām nebūs izpratnes, ka arī tām ir ļoti liela nozīme izglītības nodrošināšanā un tās kvalitātes celšanā, pauda ministrs.

Ministrs arī atkārtojās -

pie tā, ka vairākās Rīgas skolās vērojams algu samazinājums, vainojama Rīgas dome, kas veikusi mērķdotācijas pārdali.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pēc dažiem gadiem pašvaldības naudas pārdali vairs nevarēs veikt, to nosaka Ministru kabineta noteikumi.

«Manuprāt, Rīgas dome to nav pārāk veiksmīgi izdarījusi,» teica ministrs un piebilda, ka viņam nav saprotams, kāpēc vairākām skolām no mērķdotācijām pārdales rezultātā ir atņemti vairāki tūkstoši eiro mēnesī.

Lielākajai daļai skolotāju Rīgā alga pašlaik nesasniedz 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas, taču ir arī tādi, kuru alga pārsniedz 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Viņš arī pauda neizpratni par dažiem skolotājiem Rīgā, kuri strādā krietni vairāk nekā 40 stundas nedēļā. «Ja tas sasniedz 60 stundas, tad, manuprāt, tur ir zināmas problēmas,» teica ministrs.

Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņa») nesen norādījis, ka izglītības ministra Kārļa Šadurska veiktās reformas dēļ ceturtdaļai Rīgas skolotāju algas esot samazinājušās, turklāt katram desmitajam skolotājam alga sarukusi par vairāk nekā 100 eiro.

«Visspēcīgāk šī reforma iesita pa Rīgas izcilākajām skolām. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā algas samazinājušās 50% skolotāju. Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā algas samazinājušās 35% skolotāju. Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā algas samazinājušās 72% skolotāju,» norāda mērs.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija skaidro, ka pedagoga darba algu nosaka iestādes vadītājs atbilstoši izglītības iestādei piešķirtajai mērķdotācijai. IZM nodrošina valsts finansējumu pašvaldībām pedagogu darba samaksai, kas pamatā balstās uz diviem būtiskākajiem raksturlielumiem - skolēnu skaitu un aprēķinu, kas ir nepieciešams mācību programmas nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu