ST izbeidz tiesvedību lietā par priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem internetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Satversmes tiesa (ST) izbeigusi tiesvedību lietā par priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem internetā, aģentūru LETA informēja ST.

Lēmums nav pārsūdzams.

Kā lēmumā skaidro tiesa, Saeima bija lūgusi izbeigt tiesvedību lietā, jo apstrīdētā norma ir zaudējusi spēku. Ar 2016.gada 16.jūnija grozījumiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā tika precīzi noteikts, ka vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanu dienas ir aizliegta tikai tāda priekšvēlēšanu aģitācija internetā, kas tiek veikta kā maksas pakalpojums.

ST secināja, ka izskatāmajā lietā nepastāv apstākļi, kas prasītu tiesvedību turpināt, un izbeidza tiesvedību.

Kad 20 Saeimas deputāti vērsās ar pieteikumu ST, apstrīdētā norma Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteica, ka vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, internetā ir aizliegta.

Pieteikumā deputāti norādīja, ka priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegums tiekot attiecināts arī uz saziņu internetā, tostarp saziņu sociālajos tīklos. Šāds aizliegums, pēc pieteikuma iesniedzēju domām, nesamērīgi ierobežo tiesības uz vārda brīvību.

Pieteikumu tiesā bija iesnieguši astoņi partijas «Saskaņa» deputāti - Andrejs Klementjevs, Aleksandrs Jakimovs, Jānis Ādamsons, Zenta Tretjaka, Igors Zujevs, Jānis Urbanovičs, Boriss Cilevičs, Mihails Zemļinskis, kā arī septiņi Latvijas Reģionu apvienības deputāti - Inga Bite, Nellija Kleinberga, Mārtiņš Bondars, Jānis Ruks, Juris Viļums, Mārtiņš Šics, Dainis Liepiņš un pieci partijas «No sirds Latvijai» deputāti - Gunārs Kūtris, Inguna Sudraba, Silvija Šimfa, Arvīds Platpers un Aivars Meija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu